Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

SA-kuva

KV-1-vaunu ylittämässä panssariesteitä kokeiluissa Äänislinnassa heinäkuussa 1943.

Puolustusvoimien kokeilutoiminnan historia on värikästä ja laaja-alaista

Valtteri Vesarinne

Kaksi vuotta kestänyt tutkimustyö tuli päätökseen, kun Puolustusvoimien kokeilutoiminnan historiaa käsittelevän tutkimusprojektin toinen osa julkaistiin Maanpuolustuskorkeakoulun isännöimässä tilaisuudessa.

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) Santahamina-talo täyttyi tiistai iltapäivänä odottavaisesta yleisöstä, kun MPKK:n tuottaman laaja-alaisen tutkimusprojektin toinen osatutkimus julkaistiin. Puolustusvoimien kokeilutoiminnan historialliset juuret osa II käsittelee Puolustusvoimien kokeilutoimintaa sotavuosina 1939-44.

Teos on toinen osa laajempaa tutkimusprojektia, josta julkaistiin ensimmäinen osa kaksi vuotta sitten. Tutkimuksen ensimmäinen osa käsitteli Puolustusvoimien kokeilutoimintaa itsenäistymisestä talvisotaan, kun taas nyt julkaistu toinen osa käsittelee sitä sotien aikana. 

Nyt julkaistun toisen osan toimittaneen MPKK:n apulaisprofessorin Mikko Karjalaisen mukaan kirja sisältää yhteensä 19 eri kirjoittajan tutkimustekstiä, yhteensä 32 artikkelin ja yhteenvetoluvun verran.

– Jokainen artikkeli pyrkii selvittämään kirjoittajan omasta näkökulmasta sen, että mitä kokeiltiin, miten kokeiltiin ja miten niissä kokeiluissa onnistuttiin, hän täsmentää.

Teoksen perimmäisenä tarkoituksena on oppia ymmärtämään miten Puolustusvoimat on kokeillut sotavarustusta, aseteknisiä sekä sotataloudellisia ratkaisuja ennen kuin ne on otettu käyttöön.

– Halusimme pureutua erityisesti niihin asioihin, mitä tapahtuu ennen kuin esimerkiksi jokin asejärjestelmä tai sotavaruste otetaan käyttöön tai aletaan hyödyntämään laajemmin Puolustusvoimien toiminnassa, Karjalainen lisää.

Arvokasta materiaalia niin tutkijoille kuin harrastelijoille

Kirjan ollessa laajempi sotatieteellinen tutkimus toimii se täten hyvin akateemisena aineistona esimerkiksi sotatieteiden opiskelijoille. Karjalaisen mukaan kirja ollaan kuitenkin kirjoitettu hyvin yleistajuiseen muotoon.

– Toivoisin kirjan saavuttavan tutkijayhteisön lisäksi myös laajemman yleisön niistä ihmisistä, keitä kiinnostaa Puolustusvoimien historia ja juuret, hän pohtii.

Yhteensä noin kaksi vuotta kestäneen tutkimustyön lopputulokseen ollaan tyytyväisiä. Laajaan kirjoittajakaartiin kuuluu pääasiassa sotahistorian tutkimuksen ammattilaisia, jotka olivat mukana myös ensimmäisen osan kirjoittamisessa. 

– Suurin osa kirjoittajista on joko tohtori-tutkinnon omaavia tai tutkintoa paraikaa tekeviä, Karjalainen toteaa.

Tutkimustyö päätökseen kahden vuoden päästä

Nyt tiistaina julkaistu toinen osa Puolustusvoimien kokeilutoiminnan historialliset juuret -tutkimuksesta ei kuitenkaan tuo tutkimusta vielä päätökseen. Siinä missä ensimmäinen osa tutki aihetta ennen sotia, toinen sotien aikana, työn alla on kolmas osa, joka tutkii aihetta sotien jälkeisenä aikana vuoteen 1974 asti.

Kolmannen osan työstäminen ollaan aloitettu jo nyt, ja lähtökohtaisesti se tullaan julkaisemaan nyt jo totuttuun tapaan, eli noin kahden vuoden päästä.