Elmeri Lehti

polvellaan oleva maastopukuinen henkilö pistää piuhan jättiakkuun

Jättiakun käyttöikä on arvioiden mukaan noin 20 vuotta.

Puolustusvoimat testaa jättiakkua – start up -yritys kehittää dieselgeneraattoreille seuraajaa

Atte Matilainen

Dieselgeneraattoreiden tueksi suunniteltu laite on hiljainen eikä jätä havaittavaa lämpöjälkeä.

Ukrainan sota, energiakriisi ja yhteiskunnan sähköistyminen ovat lisänneet Puolustusvoimien kiinnostusta akustotekniikkaan. 

Yksi vaihtoehto on peräkärryn kokoinen jättiakku, jonka kotimainen valmistaja Rebelvolt on nimennyt e-Generaattoriksi.
Rissalassa Puolustusvoimat vertaili e-Generaattorin ja perinteisen dieselkäyttöisen voimakoneen yhteiskäyttöä ja toiminnallisia eroja simuloidussa tukikohtaympäristössä. 

Karjalan lennoston sähkönkäytön johtaja Joni Kortelainen kertoo, että erityistä huomiota kiinnitettiin sähkön laatuun ja tuottoon.

Kahden testipäivän aikana saadut tulokset antoivat arvokasta tietoa ja osoittivat, mihin suuntaan kehitystyötä voidaan jatkaa.

– Laite ei vielä kykene siihen, mitä me haluaisimme, Kortelainen kertoo.

Kyseinen kehitysversio e-Generaattorista ei vielä täysin saavuttanut dieselkoneen sähköntuotannon tavoitteita kaikilta osin, mutta toivottuja ominaisuuksia ollaan jo tuomassa seuraaviin versioihin.

– Käytössä ollut testimallin e-Generaattori ei vielä nykyisellään vastaa kaikkia Puolustusvoimien eritystarpeita ja vaatii siten kehitystä, kertoo Rebelvoltin perustaja ja teknologiajohtaja Pekka Karppanen testipäivien annista.

– Olemme saaneet tosi paljon hyvää palautetta siitä, mitä kaikkea pitää olla ja kehittää. Olemme oppineet täällä paljon, hän sanoo.

Selkeät vahvuudet

Rajamäeltä ponnistava start up -yritys on saanut lentävän lähdön tarinalleen. Vaikka e-Generaattorin suunnittelu alkoi jo aiemmin, Rebelvolt perustettiin vasta vuonna 2023.

Yrityksen valmistamia jättiakkuja on nyt monipuolisesti toimialoilla, joissa on perinteisesti käytetty dieselgeneraattoreita.
– Tapahtuma- ja elokuvateollisuus sekä konevuokraamot käyttävät näitä, Rebelvoltin tuotanto- ja palvelujohtaja Lari Mätikkömäki kertoo.

Perinteisiin dieselgeneraattoreihin verrattuna e-Generaattorilla on ympäristöystävällisyyden lisäksi muitakin vahvuuksia, jotka tekevät laitteesta kiinnostavan.

Puolustusvoimien kannalta isoimmat edut ovat laitteen polttoainetaloudellisuus, hiljaisuus ja pieni lämpöjälki. Esimerkiksi drooneilla laitetta on vaikea havaita, jos se on naamioitu riittävästi.

Laite toimii myös kylmissä olosuhteissa. Mätikkömäen mukaan e-Generaattori toimii jopa 35 asteen pakkasessa.

– Odotamme mielenkiinnolla tämän talven testejä, jotta saamme lisää dataa, hän sanoo. 

Puolustusvoimat ja Rebelvolt eivät ole vielä edenneet kauppoihin.

– Kiinnostusta on näihin e-Generaattori-akustoihin, mutta tietysti Puolustusvoimat on vaativa asiakas.

– Meidän täytyy vielä viimeistellä ja optimoida ominaisuudet kuntoon, Mätikkömäki toteaa.

Myös Puolustusvoimissa e-Generaattorissa nähdään potentiaalia tulevaisuuden tarpeisiin. Lennoston näkökulmasta laitteella voisi esimerkiksi varmistaa yksittäisiä kontteja tai kohteita – ei omana järjestelmänä, vaan tukemaan ja varmentamaan dieselgeneraattorin tuottamaa sähköä.