Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Erään lennokkijärjestelmän tuottama kuvaa

Erään lennokkijärjestelmän tuottamassa kuvassa lämpimät kohteet, kuten kuljettu polku, erottuvat selkeästi punaisella.

Puolustusvoimat saa uuden lennokkijärjestelmän

Miikka Kestikievari

Maavoimat rakentaa Puolustusvoimien lennokkisuorituskykyä hankkimalla 1000-2000 lennokkia.

Puolustusvoimat kartoittaa nyt eri järjestelmätoimittajien lennokkeja ennen sopivan järjestelmän valintaa kesällä 2023. Hankkeen kokonaisarvoksi muodostuu noin 14 miljoonaa euroa. Valittavan järjestelmän toivotaan olevan sellainen, jolla on mahdollista operoida erilaisissa sääolosuhteissa, eri vuodenaikoina ja vaihtelevissa ympäristöissä sekä on helposti koulutettavissa asevelvollisille.

Uutta lennokkijärjestelmää tullaan käyttämään sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä ja se lyhentäisi tiedonhankinnan viivettä. Järjestelmää käyttävä joukko voi everstiluutnantti Riku Rantakarin mukaan saada "silmät" haluamalleen alueelle ja siten nopeammin tietoa vastustajan joukoista. 

– Kannettava lennokkijärjestelmä tuottaa välittömän havainnon sijaintitietoineen katveesta, esimerkiksi metsän keskeltä tai mäen takaa ilman, että omat joukot paljastuvat vastustajalle, Rantakari kuvailee.

Rantakarin mukaan jo aiemmin erityyppisiä ja -kokoisia järjestelmiä on testattu kaikissa olosuhteissa. Tulosten perusteella valittavalle järjestelmälle on asetettu vaatimuksia, joista yksi on se, että järjestelmän toiminta ei saa olla riippuvainen satelliittiyhteyksistä. 

– Toinen keskeinen vaatimus on tietoturva eli käytännössä se, että järjestelmän tuottama tieto – kuva- ja paikkatieto – siirtyy vain sinne, mihin sen on tarkoituskin siirtyä ja että järjestelmällä voi operoida ilman verkkoyhteyttä aluerajoitusten estämättä, Rantakari toteaa.

Rantakari kertoo toimitusten aikataulun tarkentuvan mahdollisten toimittajien kanssa käytävällä neuvottelumenettelyllä.