Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Kristian Wallin

Vuonna 2014 puolustusvoimat hankki Alankomaista 100 Leopard 2A6 taistelupanssarivaunua. Nyt kaksi vuotta sitten hankittuja vaunuja modifioidaan.

Puolustusvoimat parantaa panssarivaunukaluston pimeätoimintakykyä

Arttu Laaksokari

Pimeässä toimimista kehitetään 13 miljoonan euron arvoisella hankinnalla. Vanhimmat pimeänäkölaitteet ovat 80-luvulta.

Puolustusvoimat kehittää panssarivaunukaluston pimeätoimintakykyä. Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti puolustusvoimat hankkimaan kunnostamisen Millog Oy:ltä. Hankinnan ja lisähankintavarauksen kokonaisarvo on noin 13 miljoonaa euroa.

Hankintaan sisältyy MT-LB, BMP-2M, Leopard 2A4 ja Leopard 2A6 -panssarivaunujen pimeänäkölaitteiden kunnostaminen sekä kunnostukseen liittyvät muutostyöt, varustelu ja dokumentointi vuonna 2017 sekä lisähankintavaraus vuosille 2018–2023, jonka turvin pimeänäkölaitteita voidaan kunnostaa tarvittaessa lisää.

Puolustusministeriön erityisasiantuntija Timo Nyyssösen mukaan kunnostustoimenpiteet ovat osa normaalia kaluston suunnitellun elinjakson ylläpitoa.

– Muun kaluston tavoin panssarivaunujen pimeänäkölaitteet kuluvat tai vanhenevat ja siksi niitä on kunnostettava tai paranneltava, Nyyssönen sanoo.

Hankinnan kotimaisuusaste on 62 prosenttia ja sen työllistämisvaikutus on reilut 21 henkilötyövuotta.

Pimeänäkölaitteet toimivat pääosin joko valonvahvistus- tai lämpökameratekniikalla. Maasotakoulussa Panssarisektorilla työskentelevän yliluutnantti Arto Hakalan mukaan molemmat tekniikat ovat käytössä. Sekä valonvahvistimilla että lämpökameroilla on heikkoutensa ja vahvuutensa esimerkiksi ääriolosuhteissa toimittaessa.

– Aikaisemmin ajajalla oli yleensä käytössään valonvahvistimet ja ampujalla taas valonvahvistin tai lämpökamera. Nykyaikaisissa vaunuissa ajajalla, ampujalla ja vaununjohtajalla on mahdollisuus käyttää molempia tekniikoita hyödyntäviä laitteita.

Tekniikan kehitys vaatii puolustusvoimilta panostusta pimeänäkölaitteisiin. Nykyaikaisilla laitteilla esimerkiksi kohteen tunnistaminen on helpompaa ja toimintakykyä on pidettävä yllä myös pimeässä.

– Vanhimmat laitteet ovat 1980-luvulta, ja uusimmat ovat tätä päivää. Ero niiden välillä on melkoinen, Hakala sanoo.