Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Patrik Vuori

Kuvassa kenraalimajuri Rami Saari.

Lisäväkeä on tarkoitus palkata kaikkiin henkilöstöryhmiin, kertoo kenraalimajuri Rami Saari.

Kenraalimajuri Rami Saari: Puolustusvoimat palkkaa lähivuosina jopa tuhat uutta työntekijää

Veikko Olkkonen

Lokakuun lopussa alkaa näkyvä kampanja, joka korostaa Puolustusvoimia hyvänä ja luotettavana työpaikkana.

Euroopan muuttunut turvallisuusympäristö ja Suomen tuore Nato-jäsenyys luovat Puolustusvoimille uusia työpaikkoja. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari arvioi, että Puolustusvoimat palkkaa tämän vuosikymmenen aikana jopa tuhat uutta työntekijää.

Työntekijöiden lisäämisen tarpeen voi nähdä niin upseeri- ja aliupseerikoulutuksen aloituspaikoissa kuin siviilivirkojen määrässä. Saaren mukaan virat, jossa henkilö lähetetään työskentelemään ulkomaille, lisääntyvät tulevina vuosina. Hän kertoo kyseisten virkojen jopa kaksinkertaistuvan.

Saari uskoo kaikkia henkilöstöryhmiä koskevan ja alati lisääntyvän kansainvälisyyden olevan myös yksi houkutustekijöistä hakeutua töihin Puolustusvoimille. Kansainvälistyminen aiheuttaa Saaren mukaan myös entistä enemmän hakuvaatimuksia. Esimerkiksi kielitaitoa arvostetaan aiempaa enemmän.

– Tarkastamme henkilöstön kieliosaamisen aiempaa tarkemmin. Kielitaitoa tarvitaan esimerkiksi, jos joukko-osastoon tulee harjoittelemaan muiden maiden joukkoja, Saari perustelee.

Vastaavasti hän toteaa, että Puolustusvoimien kokoisessa organisaatiossa jokaiselle työntekijälle varmasti löytyy oman kielitaidon ja kyvykkyyden mukainen työtehtävä.

Henkilöstön kannalta yhdeksi suurimmista kasvualoista Saari nimeää Universum-tutkimuksissakin menestyneen tekniikan alan. Hän painottaa, että Puolustusvoimat haluaa uusia työntekijöitä laajalla kirjolla.

– Me tarvitsemme koulutustasoltaan kaikenlaisia työntekijöitä. Tarvitsemme ihmisiä aina ammattikoulusta tohtorin koulutusohjelman käyneisiin. Haluamme niin asejärjestelmien käyttäjiä kuin myös niiden kehittäjiä.

Vaikka Puolustusvoimat ja sotilasura yleisesti mielletään miehisenä työnantajana ja alana, kannustaa Saari kaikkia sukupuolia hakeutumaan Puolustusvoimille töihin. Tällä hetkellä työntekijöistä noin 20 prosenttia, yhteensä noin 2 500, on Saaren mukaan naisia. 

Puolustusvoimat ottaa tulevina vuosina käyttöön uuden tehtävänimikkeen. Nykyään sopimussotilaat ovat töissä varuskunnissa noin vuoden mittaisilla pesteillä ennen kuin pyrkivät aliupseerien koulutusjärjestelmään tai kadettikouluun. Tuleva valmiussopimussotilaan pesti kestäisi Saaren mukaan noin kolme vuotta. 

– Sopimussotilaiden määrää ja työsuhteen kestoa on nyt tarkoitus hallitusti lisätä. Valmiussopimussotilaita voisimme käyttää myös joihinkin valmiudellisiin tehtäviin. Tehtävä voisi olla verrattavissa esimerkiksi valmiusyksiköiden varusmiestehtäviin, Saari selventää.

Uusi ihmisläheinen strategia

Saari kertoo henkilöstöalalla olleen vuodelle 2024 erityisesti kaksi tärkeää tavoitetta, joista ensimmäinen oli varmistaa työntekijöiden viihtyminen ja tunnistaa mahdolliset jaksamisongelmat. Tämän seurauksena syksyllä otettiin käyttöön uusi työyhteisökysely Syke. Toinen tärkeä tavoite oli työnantajakuvakampanja, jolla tavoitteena on saada ihmiset kiinnostumaan Puolustusvoimista työnantajana. 

Kyseessä ei ole kertaluontoinen kampanja, vaan vastaavia hankkeita on nähty aiemminkin. Lokakuun lopussa alkaa uusi näkyvämpi kampanja Minkä puolesta teet työtä?, joka kestää vuoden loppuun asti. Kampanja käynnistyy Helsingin Sanomien koko etusivun mainoksella, ja se käyttää monia eri media-alustoja ja katumainontaa. Myös sosiaalinen media on suuressa roolissa. 

Puolustusvoimien uuden henkilöstöstrategiassa nostetaan esiin tarve panostaa erityisesti henkilöstön saatavuuteen, sitoutumiseen ja osaamisen varmistamiseen muuttuvassa yhteiskunnassa. Uusi ihmisläheinen strategia katsoo 2030-luvulle.

– Ihminen on sotilaallisen suorituskyvyn tärkeä osatekijä 2030-luvullakin. Henkilöstöstrategian teema onkin inhimillistä suorituskykyä, Saari kertoo.

Työnantajakuvakampanjan tavoitteena on tavoittaa siviili- ja sotilashenkilöt ja saada heidät harkitsemaan Puolustusvoimia työnantajana kiristyneessä turvallisuustilanteessa. Saaren mukaan paras rekrytointikanava on edelleen kuitenkin hyvin toteutettu varusmiespalvelus. Kyselyjen perusteella koulutettavat ovat tyytyväisiä palvelukseensa.

– Joka vuosi pidämme yllä tietoisuutta itsestämme hyvänä ja luotettavana työpaikkana. Noin viiden vuoden välein kirkastamme tätä näkemystä ja sen hetkisten prioriteettien perusteella muokkaamme sitä. Tällä hetkellä korostuvat totta kai Ukrainan tilanne ja sotilaallinen liittoutuminen, Saari kertoo. 

Puolustusvoimat on jo nyt arvostettu ja luotettu työnantaja. Tuoreessa työpaikkojen arvostettavuutta mittaavassa Universum-tutkimuksessa Puolustusvoimat sijoittui terveydenhuollon alalla kuudennelle sijalle. Tekniikan ja IT-alojen sijoitukset olivat kolmansia. 

Erityisesti IT-alalla sijoitus on merkittävä, sillä Puolustusvoimien edelle sijoittuivat ainoastaan globaalit teknologiajätit Google ja Microsoft. Tätä voi Saaren mukaan pitää hienona saavutuksena. 

– Puolustusvoimat on tutkimusten valossa työnantajana luotettava organisaatio. Olemme myös vahvoilla, kun vertaillaan irtisanomisia siviilipuolen työnantajiin verrattuna. Sen lisäksi meillä on hyvät työilmapiirikyselytulokset. Lisäksi esimiestoiminta meillä on laadukasta, Saari pohtii Puolustusvoimien houkuttelevuutta työnantajana.