Oy Sisu Auto Ab

Sisun panssaroitujen ajoneuvojen suorituskykyä koetellaan Puolustusvoimien testauksessa.

Puolustusvoimat ottaa SISU GTP 4x4 -ajoneuvot testiin

Christa Rauma

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on tehnyt päätöksen hankkia panssaroitujen SISU GTP 4x4 -ajoneuvojen testisarjan ja suorittaa tarvittavat testaukset vuonna 2021. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa.

Kyse on kriisinhallinnan suorituskyvyn kehittämisestä sekä Maavoimien ja jalkaväen liikkuvuuden kehittämisen pitkäaikaisesta suunnitelmasta, johon kyseinen hanke lukeutuu. Kehittämissuunnitelman tarkoitus on rakentaa Maavoimien ja jalkaväen suorituskykyä kohti 2030-luvun sodankäynnin tarpeita. 

Jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi kertoo hankinnan tähtäävän Maavoimien reagointikyvyn ja siihen liittyvän liikkuvuuden kehittämiseen. Liikkuvuuden edistämiseksi tarvitaan monenlaisia ratkaisuja niin operatiivisissa joukoissa, paikallisjoukoissa kuin myös kriisinhallintatehtävissä. 

–Tavoite on, että sekä kotimaan että kriisinhallinnan tarpeisiin saadaan suorituskykyiset ja mahdollisimman yhteneväiset välineet. Tämä edesauttaa ja parantaa ajoneuvojen ylläpitoa, kunnossapitoa, elinkaarikustannuksia sekä joukkojen yhtenäistä koulutusta, Peltoniemi selittää. 

SISU 4x4 GTP on ryhmä- ja partiotason ajoneuvo. Testihankintaan on valittu kaksi eri ajoneuvoversiota. Toinen niistä on APC-versio (Armored Personnel Carrier), joka on tehty 2+8 -henkilömäärälle, ja toinen taas Pickup-järjestelmämalli, joka on tehty 2+3 -henkilömäärälle. Näiden ajoneuvojen suoriutumista on tarkoitus testata vuonna 2021 ja ajoneuvot on tarkoitus sijoittaa useampaan joukko-osastoon laajemman käyttökokemusten saamiseksi.

Peltoniemi korostaa, että mahdollisuutemme käyttää suomalaisia toimijoita ja maailmanlaajuisia kansainvälisiä komponentteja tuo hankkeelle merkittävää lisäarvoa. On eduksi, että Suomessa on korkeaa ja monipuolista puolustusajoneuvoteollisuuden kapasiteettia. Tämä takaa, että meillä on riittävää tuotantokykyä sekä huolto-, korjaus- ja modifiointikykyä, jotka parantavat kansallista huoltovarmuutta. 

– Mikäli suorituskyky ja kustannukset vastaavat antamiamme vaatimuksia, niin SISU 4x4 GTP vaikuttaa hyvin potentiaaliselta 4x4- ajoneuvoratkaisulta, Peltoniemi tiivistää.

Liikkuvuuden kehittäminen on yksi Maavoimien ja jalkaväen kehittämisen painopistealueita edettäessä kohti 2030-lukua. 

– Tämä hanke on yksi osa pitkäjänteistä suorituskyvyn kehittämistä, jossa rakennetaan ja parannetaan joukkojen reagointikykyä, suojaa ja selviytymistä tulevaisuuden taistelukentällä, Peltoniemi muistuttaa.