Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Julius Nurminen

Kuvassa paraatijoukko Haminassa.

Varusmiehet ovat tuttu näky itsenäisyyspäivän paraateissa. Arkistokuvaa Haminasta viime vuodelta.

Puolustusvoimat osallistuu itsenäisyyspäivän paraatiin 1 300 henkilön voimin

Aaro Rönnberg

Sotiemme veteraanit ja lotat ovat kunniavieraina Oulussa järjestettävässä valtakunnallisessa paraatissa.

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Oulussa 6. joulukuuta. Paraatin teemana on Itsenäisen Suomen puolustajat.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen.

Heiskasen lisäksi ohimarssissa hänen vieressään on Oulun kaupungin edustajia. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. 

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta. Lisäksi veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä tulee osallistujia. Yhteensä osallistujia on noin 1 300 henkilöä. 

Järjestelyistä vastaa Kainuun prikaati ja musiikista Lapin sotilassoittokunta. Paraatin juontajana toimii toimittaja Ville Kinnunen.

Paraatipäivä alkaa Linnansaaressa juhlallisella lipunnostolla ja kunnialaukauksilla. Ohjelmassa on myös seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla ja jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa.

Merikosken silloilla kello 13 alkavaan ohimarssiin osallistuu jalan marssivien joukkojen lisäksi moottoroidussa osastossa lähes 70 Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten ajoneuvoa.

Ohimarssissa nähdään myös ylilentoja, johon osallistuu Maavoimien helikoptereita ja Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita. 

Paraatikatselmus järjestetään Raatin stadionilla ja ohimarssi Merikosken silloilla. Oulun kauppatorilla sijaitsee tapahtumakenttä, jossa pääsee tutustumaan Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon.