Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa kenraalimajuri Rami Saari

Kenraalimajuri Rami Saari kertoo kyselyn tähtäävän siihen, että työntekijät viihtyvät työtehtävissään myös 2030-luvulla.

Puolustusvoimat on uudistanut henkilökunnalleen suunnitellun hyvinvointikyselyn

Veikko Olkkonen

Uudistettu kysely huomioi työntekijän perhe-elämän ja vapaa-ajan edeltäjäänsä paremmin.

Syksyn 2024 aikana Puolustusvoimat teettää koko palkatulla henkilökunnallaan uudistetun työyhteisökysely Syken. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari kertoo hankkeen olleen pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä.

- Me julkaisimme tämän vuoden alussa henkilöstöstrategian, joka katsoo 2030-luvulle. Ihminen on ratkaisevassa asemassa sotilaallisen suorituskyvyn kehittämisessä, johon liittyy muun muassa teknologia ja informaatio. Uskomme, että ihminen on näiden yhdistäjänä ratkaisevassa asemassa myös 2030-luvulla, Saari kertoo.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkija Anitta Hannola kertoo kyseessä olleen pitkä projekti. Uudistunut kysely toteutui yhteistyönä Työterveyslaitoksen kanssa. Projekti käynnistyi jo vuonna 2021. Seuraavana vuonna yhteistyökumppaniksi tuli Työterveyslaitos, ja vuonna 2024 projekti valmistui.

Uudistunut kysely korvaa 25 vuotta vanhan työilmapiirikysely TIP:n. Tutkimuslaitoksen Hannola kertoo entisen kyselyn käyneen vanhanaikaiseksi niin kysymyksiltään kuin teemoiltaankin. Esimerkiksi teknologiaa käsittelevät aiheet ja kysymykset olivat vanhentuneita.

- Monet asiat ovat vanhentuneet huomattavasti 25 vuodessa. Esimerkiksi työuupumukseen liittyviä kysymyksiä on lisätty, Hannola kertoo. 

Kenraalimajuri Saari kertoo, että Syke kykenee ottamaan huomioon henkilökunnan työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen edeltäjäänsä paremmin. Kysely on monella tapaa "ihmisläheisempi" kuin edeltäjänsä.

- Halusimme kyselyn nimen sellaiseksi, että meillä on sormi ikään kuin työntekijöidemme pulssilla. Tästä tulee nimi "Syke", Saari kertoo.

Uudistunut kysely teetetään koko Puolustusvoimien palkatulla henkilökunnalla. Kohderyhmä ei rajoitu ainoastaan esimerkiksi ammattisotilaisiin, vaan se kattaa myös siviilivirat. TIP-kyselyn tehdäkseen vastaajan oli pitänyt olla työsuhteessa vähintään kuusi kuukautta. Nyt Syken kanssa tällaista vähimmäisaikaa vastaamisen edellyttämiseksi ei ole, Hannola kertoo.

- Työsuhde voi olla määräaikainen tai voi olla äskettäin tullut työsuhteeseen. Nyt työ- tai virkasuhteen kestoa ei määritellä tai vastaamista rajoiteta. Kaikki saavat vastata, ja toivommekin että he vastaavat, Hannola täsmentää.

Kysely teetetään viikkojen 35–38 aikana, ja se teetetään kerran vuodessa.