Lauri Parviainen

Puolustuvoimien pisteellä pääsi testaamaan kuorma-auton ajoa simulaattorilla.

Puolustusvoimat mukana Kuljetus-Logistiikka 2019 -messuilla

Jesse Sironen

Kuljetus-Logistiikka 2019 -messut toi yhteen kaikki alana merkittävät toimijat. Puolustusvoimien kuljettajakoulutus oli myös selvästi esillä.

Eilen 9. toukokuuta alkaneilla ja huomiseen 11. toukokuuta asti kestävillä Kuljetus-Logistiikka 2019 -messuilla olivat edustettuina auto- ja kuljetusalan eri järjestöt, oppilaitokset ja puolustusvoimat. Merkittävänä seikkana puolustusvoimilla tapahtumassa oli yhteistyö eri siviilikomponenttien ja puolustusvoimien välillä, sekä puolustusvoimien tarjoama kuljetuskoulutus.

– Tavallaan olemme täällä yhteisen hyvän asialla kertomassa millaista koulutusta meillä puolustusvoimissa annetaan ja miten sen kautta on mahdollista hankkiutua kuljetusalalle tai suoraan ammattiin, everstiluutnantti Arto Purkunen avaa puolustusvoimien osuudesta messuilla

Purkunen kertoo myös, että messuilla on useita puolustuvoimien kanssa tiiviisti jokapäiväistä yhteistyötä tekevää kuljetusalan yritystä. Nämä yritykset osallistuvat puolustusvoimien materiaalin kuljettamiseen eri puolilla Suomea ja esimerkiksi työtehoseura on ollut puolustusvoimien kuljetusalan kouluttajakumppanina. Se on siis antanut ajo-opetusta varusmiehille aikanaan.

– Täällä on myös eri autojen maahantuojia, kuten Veho ja Scania, joiden kalustoa meillä on paljon käytössä, Purkunen lisää.

Everstiluutnantti Arto Purkunen suhtautuu myönteisesti verkostoitumiseen.

Puolustusvoimia kohtaan on myös ollut paljon kiinnostusta messuilla ja erityisesti nuorten keskuudessa varusmiespalvelus kuljettajana on herättänyt paljon mielenkiintoa.

– Tässä oli käynyt säännöllisesti eilen yläasteikäisiä koululaisia. He olivat ainakin olleet todella kiinnostuneita ja kyselleet, miten kuljetuskoulutukseen pääsee puolustusvoimissa. Uskoisin, että tästä on hyötyä ja täällä ainakin tulee tietoiseksi mahdollisuuksista, ylikersantti Tomi Luukkonen väläyttää.

Ylikersantti Tomi Luukkonen oli esittelemässä kuljettajakoulutusta kouluttajan näkökulmasta.

– Meiltä varusmiehiltä tulaan erityisesti kyselemään intistä ja siitä mitä me kuljettajat intissä teemme, valaisee myös toinen puolustusvoimien pisteellä palvelleista varusmiehistä, alikersantti Alexander Smesov.

Puolustusvoimien pisteellä esiteltiin kuljetusalan eri ammatteja ja koulutusvaihtoehtoja. Lisäksi esillä oli myös opetusmenetelmiä, kuten virtuaalilaseja. Näissä pääsi opettelemaan esimerkiksi Volvon kuorma-auton vaihdelaatikon irroitusta ja purkamista ja kuorma-auton tarkastusta. Lisäksi kuorma-auton ajamista pystyi harjoittelemaan simulaattorilla.

 Alikersantti Alexander Smesov oli toinen messuilla olleista varusmiehistä.

Purkusen mukaan messuilla mukana olo on ollut hyvin positiivinen kokemus ja suhtautuu itse verkostautumiseen todella positiivisesti.

– On aika harvinaista Euroopassa ja maailmassakin, että sotilaat ovat näin tiiviisti siviilikomponentin ja siviiliviranomaisten kanssa yhteistyössä. Suomi on tässä aikalailla edelläkävijä, hän lisää