Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Aki Paavola / Lehtikuva

Kuvassa palokuntaa.

Uudet miehet kokoontuneet käskynjakoon Kalajoen maastopaloalueella.

Puolustusvoimat mukana Kalajoen maastopalon sammuttamisessa

Ilmari Tuokko

Puolustusvoimat osallistui sekä kalustonsa että henkilökuntansa voimin Kalajoella riehuneen maastopalon sammutustöihin. Puolustusvoimien tuki oli pelastuspäällikkö Kimmo Oinosen mukaan varsin kiitettävää.

Uutisista on voinut jo usean päivän ajan seurata Kalajoella riehunutta laajaa metsäpaloa. Satoja hehtaareja metsää tuhonneen palon epäillään syttyneen ihmisen myötävaikutuksesta. Sammutustöihin on osallistunut merkittävä määrä vapaaehtoisia, mutta mukana on ollut myös Puolustusvoimien henkilöstöä sekä kalustoa. 

Porin ja Kainuun prikaatien virka-apuosastot kutsuttiin auttamaan metsäpalon torjunnassa. Kummatkin osastot vaihdettiin tehtävän aikana kertaalleen uusiin varusmiehiin. Puolustusvoimien pelastuspäällikkö Kimmo Oinosen mukaan tehtävään osallistui kaiken kaikkiaan noin 90 varusmiestä. Varusmiehet vapautettiin tehtävistään 2. elokuuta, minkä jälkeen he palasivat kotivaruskuntiinsa. 

– Virka-aputehtävä kuitenkin jatkuu edelleen. Pelastuslaitos on jatkanut virka-apupyyntöä kahden tela-ajoneuvon ja näiden miehistön osalta, Oinonen kertoo. 

Varusmiehistä kootut virka-apuosastot toimivat omasta alueestaan vastuussa olevan pelastusjoukkueen alaisuudessa. Varusmiehet osallistuivat normaaliin sammutustoimintaan ja sammutusraivaukseen. Sammutusraivauksessa palopesäkkeet kaivetaan auki, jonka jälkeen ne kastellaan huolellisesti. 

– Varsinkin laajalle alueelle levinneissä paloissa yksi käsipareja vaativa tehtävä on letkulinjojen siirtäminen. Letkulinjoja siirretään ja niitä rakennetaan lisää sitä mukaan, kun alueita saadaan sammutettua. Tämän tyylistä perushommaa varusmiehet ovat minun nähdäkseni tehneet, Oinonen avaa.

Helikoptereita ja telakuorma-autoja

Paikan päällä on ollut paljon erilaista Puolustusvoimien kalustoa, esimerkiksi helikoptereita ja telakuorma-autoja. Helikopterien sujuva tankkaaminen ollaan varmistettu polttoaineajoneuvolla. Virka-apuosasto toi mukanaan puolestaan normaalia raivaus- ja sammutuskalustoa, kuten kuokkia ja lapioita. 

– Kalustotukena on annettu 1900 metriä niin sanottua pääjohtoa, eli tällaista halkaisijaltaan 76 millimetriä paksua paloletkua. Lisäksi annettiin ohuempaa, halkaisijaltaan 39 millimetriä paksua paloletkua, jota annettiin yhteensä 700 metriä. Minulla oli myös käytössä yksi johtamisajoneuvo, jossa minulla oli oma johtamispaikka. Toimin Puolustusvoimien osalta tilannejohtajana, Oinonen luettelee. 

Oinonen kehuu vuolaasti tehtävään osallistuneita Puolustusvoimien joukkoja. Porin prikaatin virka-apuosaston toiminnasta oli esitetty erityiskiitokset pelastuslaitoksen suunnasta. Hän kehaisee, että Puolustusvoimat pystyi tukemaan pelastuslaitosta toimintaa kiitettävästi esimerkiksi helikopterien avulla. Myös telakuorma-autoista oli sammutustöille korvaamaton apu. 

– Telakuorma-autoilla rakennetaan suuren kapasiteetin letkulinjoja. Telakuorma-autoista isojen letkujen purkaminen maastoon onnistuu erittäin hyvin. Onnistunut tuki meiltä, Oinonen päättää.