Puolustusvoimat lähettää lopulliset tarjouspyynnöt hornetien seuraajista
Lopulliset tarjouspyynnöt uusista HX-monitoimihävittäjistä lähetetään viidelle tarjoajalle tammikuun aikana. Hankintapäätös koneista tehdään tämän vuoden aikana.
Puolustusministeriö tiedotti HX-hankkeen tarjouskilpailun viimeisestä vaiheesta perjantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, että hankinnassa pysytään hallitusohjelman mukaisella tiellä, ja hankintapäätös tehdään vielä vuoden 2021 aikana.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi Puolustusvoimille valtuuden lähettää lopulliset tarjouspyynnöt Ruotsin, Yhdysvaltain, Ranskan ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallituksille, jotka toimittavat tarjouspyynnöt edelleen tarjoajille vielä tammikuun aikana. Lähetettävä tarjouspyyntö on vaatimuksiltaan vastaava kuin vuonna 2019 lähetetty tarkennettu tarjouspyyntö. Tarjolla on ruotsalainen Gripen, yhdysvaltalaiset Super Hornet ja F-35, ranskalainen Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter.
Tarjoukset toimittajilta saadaan huhtikuussa, jonka jälkeen tarjousten tiedot tarkistetaan ja alkaa kandidaattien arviointi. Tarjouspyyntöjen vastaanottamisen jälkeen hankkeesta ei juurikaan tiedoteta ennen hankintapäätöstä loppuvuodesta. Kattava arviointi, jonka aikana Puolustusvoimat vertaa koneiden sotilaallista suorituskykyä erilaisten simulaatioiden avulla, kestää arviolta kuukausia. Toistaiseksi kandidaatteja ei ole vertailtu keskenään, vaan pyrkimyksenä on ollut rakentaa kunkin tarjoajan kanssa mahdollisimman hyvä kokonaisuus. Arvioinnin jälkeen Puolustusvoimat antaa puolustusministeriölle hankintaesityksensä, jonka puolustusministeriö esittää valtioneuvostolle.
Kaikkosen mukaan tarjouspyynnöt lähtevät koronan johdosta hiukan myöhässä, sillä kaikkia neuvotteluja ei ole voitu koronan vuoksi käydä aikataulun mukaisesti. HX-hävittäjät saadaan kuitenkin käyttöön arviolta ajallaan. Uusien hävittäjien on määrä saavuttaa operatiivinen suorituskyky vuonna 2027.
– Nyt tarkoitus on saada toimittajalta juridisesti sitova tarjous neuvottelujen tuloksista. Kokonaisuudet ovat jo varsin hyvin selvillä kunkin kandidaatin kohdalla. Emme oleta, että neuvottelusisältöihin tulee suuria muutoksia, mutta varmasti toimittajat tekevät vielä joitain muutoksia ratkaistakseen tarjouksissa ilmeneviä haasteita, insinöörikenraalimajuri Kari Renko kertoo.
Yhä ilmeneviä haasteita on muun muassa sopimusehdoissa, ylläpitokustannusten sovittamisessa, teknisessä valmiusasteessa ja teollisen yhteistyön sisällön määrittämisessä. Renko tähdentää, että kilpailusta voidaan puhua julkisesti hyvin vähän. Hän kertoo, että kaikki tarvittava tieto tullaan kuitenkin toimittamaan eduskunnan asiasta päättäville valiokunnille kattavasti.
HX-hankkeen tavoitteena on korvata nykyisten hornet-hävittäjien suorituskyky täysimääräisesti. Kaikkosen mukaan eduskunnan loppuvuotinen määrärahapäätös varmisti hankkeen täysimääräisyyden. Tarkkaa lukua hävittäjien määrästä ei ole määritetty, vaan tarjoajien on määrä arvioida hornetien suorituskyvyn korvaamiseen vaadittava määrä monitoimihävittäjiä.
– Tärkein kriteeri valinnassa on suorituskyky ja sen ylläpito elinkaaren ajan. Hävittäjien on taattava Ilmavoimien uskottava suorituskyky aina 2060-luvulle saakka, eikä niitä voida korvata muilla järjestelmillä. Uusien Hävittäjien merkitys puolustusjärjestelmälle tulee olemaan erittäin suuri kriisien ennaltaehkäisykyvyn ja koko maan uskottavan puolustuksen kannalta. Emme kuitenkaan osta konetta, jota meillä ei ole varaa käyttää, Kaikkonen kertoo.
Hankkeen kokonaiskustannus on korkeintaan 10 miljardia euroa ja vuotuisten käyttö- sekä ylläpitokustannusten osuus korkeintaan 10% Suomen puolustusbudjetista, eli noin 250 miljoonaa euroa. Teollisen yhteistyön osuus hankinnasta on vähintään 30%.
– Toki kustannusten laskentaan liittyy epävarmuutta, mutta uskallan sanoa, että tässä hankkeessa ne tunnetaan monia muita hankkeita paremmin, Kaikkonen toteaa.