Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa Kabulin lentokentältä evakuoitavia ihmisiä.

Evakuointioperaatio tullaan suorittamaan loppuun tiukalla aikataululla elokuun loppuun mennessä.

Puolustusvoimat julkaisi kuvia Kabulin lentokentältä

Eino Rissanen

Kabulin lentokentän evakuointioperaatio jatkuu. "Tämä on täysin uusi elementti Puolustusvoimien toiminnassa", Puolustusvoimista kommentoitiin.

Puolustusvoimien suojausjoukko jatkaa Suomen ulkoministeriön evakuointitehtävän turvaamista Kabulin lentokentällä, kertoo Puolustusvoimat. Tiistaina 24. elokuuta julkaistiin Puolustusvoimien ensimmäinen oma tiedote suojausoperaatiosta, joka sisälsi neljä valokuvaa Kabulista.

Joukko on ollut Kabulin lentokentällä lauantaista 21. elokuuta lähtien, ja sen kerrotaan aloittaneen tehtävänsä välittömästi. Sen saapumisella on ollut myönteinen vaikutus Suomen evakuointitahtiin: evakuoitavien määrä on noussut selvästi heti saapumisen jälkeen, tiedotteessa sanotaan.

– Kentältä saamani tiedon mukaan ilman tätä Puolustusvoimain suojausjoukon tukea evakuointi olisi paljon hitaampaa, ellei kokonaan mahdotonta, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Haaviston mukaan evakuoitavien määrä on kasvanut pelkästään sunnuntain aikana 84:llä. Tiistaiaamuna Haavisto twiittasi evakuoitaneiden määrän olevan yli 200 henkilöä. Twiitissä kerrottiin, että Suomen suurlähetystön henkilökunta perheineen on saatu evakuoitua, ja että suurin osa tähän mennessä evakuoiduista on naisia sekä lapsia.

Suojausjoukossa on Puolustusvoimien henkilöstöä Maavoimista, Ilmavoimista, logistiikkalaitokselta sekä koti- ja ulkomaisista esikunnista. Henkilöstöä toimii suojaustehtäviässä, johto- ja yhteydenpitotehtävissä sekä esimerkiksi lääkinnässä.

Joukon päätehtävä on suojata ulkoministeriön työntekijöitä lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä, auttaa heitä avustettavien evakuoinneissa sekä pitää yhteyttä alueella oleviin sotilasjoukkoihin toiminnan koordinoimiseksi sekä tilannekuvan muodostamiseksi, tiedotteessa eritellään.

Olosuhteet ja aikataulu painavat

Ulkoministeriö tai Puolustusvoimat eivät kommentoi, kauanko operaatio vielä jatkuu. Ulkoministeri Haavisto on asettanut sille takarajaksi kuukauden lopun ja Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen maasta.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Outi Koskinen kommentoi evakuoitavien määrän kasvavan vielä jonkin aikaa. Se, kuinka paljon vielä voidaan evakuoida, on ennen kaikkea aikataulusta kiinni, ei esimerkiksi logistisista seikoista.

– Aikataulullisesti raja on tulossa vastaan. Toki olosuhteetkin ovat haastavat. Kaikki evakuoitavat eivät ole Kabulissa, vaan osa voi olla kauempana. Toki ollaan iloisia, että on saatu evakuoitua jo 200, Koskinen sanoo.

Suomen ja kaikkien muidenkin evakuoivien maiden suurimmat vaikeudet liittyvät edelleen siihen, kuinka haastavaa on saada ihmiset lentokentälle, kerrotaan Ulkoministeriön tiedotteessa.

Tapaus, jolle ei löydy vertaista

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen toteaa, ettei operaatiota voi verrata mihinkään aiempaan tapahtumaan Puolustusvoimien historiassa.

– Tämä on täysin uusi elementti Puolustusvoimien toiminnassa. Ensimmäistä kertaa sovellamme uutta lainsäädäntöä kansainvälisen avun antamisesta ja saamisesta, totta kai tämä on sillä tavalla historiallinen tapahtuma, Arhippainen sanoo.