Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäki ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskela allekirjoittivat sopimuksen tiistaina Pääesikunnassa.

Puolustusvoimat ja Suomen Rauhanturvaajaliitto uusivat kumppanuussopimuksensa

Samuli Koski

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkaa Puolustusvoimien ja Rauhanturvaajaliiton välistä yhteistyötä. Sopimuksen keskeisin päämäärä on psykososiaalisen tuen tarjonnan varmistaminen kriisinhallintatehtävistä palanneille.

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäki ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskela virallistivat kumppanuussopimuksen uusimisen tiistai-iltapäivällä.

Sopimus käsittelee käytännön toimenpiteitä Puolustusvoimien ja Rauhanturvaajaliiton välisessä yhteistyössä. Sen keskeisimpänä kohtana on rauhanturvaajatehtävistä palanneiden henkilöiden tukeminen.

– Tällä sopimuksella määritetään se, mitkä ovat vastuut ja velvoitteet Suomen Rauhanturvaajaliitolle Puolustusvoimien tukemiseksi ja taas vastaavasti, mitä Puolustusvoimat tekee meidän toimintamme mahdollistamiseksi, Koskela kertoo.

– Meille on tärkeää se, että liitto koetaan niin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi että Puolustusvoimat haluaa allekirjoittaa tämän kumppanuussopimuksen, hän jatkaa.

Rauhanturvaajaliitto on etujärjestö, joka pitää huolta kriisinhallintaveteraanien etuuksista sekä heidän fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Se edustaa kaikkia sekä sotilaallisessa että siviilikriisinhallinnassa olevia henkilöitä. 

Psykososiaalisen tuen järjestäminen on yksi liiton tärkeimmistä tehtävistä. Puolustusvoimat tukee muun muassa ympärivuorokautisen vertaistukipuhelinpalvelun ylläpitoa, josta apua tarvitseva voidaan tarvittaessa ohjata jatkohoitoon.

Puolustusvoimat järjestävät yhteistyössä liiton kanssa myös tapahtumia paikan päällä, kuten kotiuttamiskoulutustilaisuuksia, joihin osallistuu henkilöstöä kummastakin tahosta. Tukea järjestetään myös kriisinhallinnassa olevien läheisille.

– Keskeistä on rauhanturvaoperaatioiden jälkeinen toiminta. Rauhanturvaajaliitolla on tietyllä tavalla merkittävä yhteiskunnallinenkin toiminto antaa sellaista apua, mitä ei välttämättä saa heti julkisesta terveydenhuollosta, Korkiamäki sanoo.

– Puolustusvoimat tukee liiton toimintaa, joka tekee sellaista työtä mihin Puolustusvoimilla ei ole resursseja. Tämä yhteistyö on jatkunut pitkään ja heidän toimintansa on Puolustusvoimille äärimmäisen tärkeää, hän painottaa.

Rauhanturvaajaliitto tekee Puolustusvoimien kanssa yhteistyötä myös rekrytoinnissa. Liiton aktiivijäsenet ovat itse olleet palveluksessa kriisinhallinnassa, ja voivat olla operaatioon lähteville suuri apu.

– Meillä lähtijöistä noin puolet on ensikertalaisia, erityisesti UNIFIL-operaatioon Libanoniin lähtee juuri varusmiespalveluksen suorittaneita. Kyllä se rauhoittaa lähtijöitä ja heidän läheisiään, kun heille jaetaan konkreettista tietoa ja omakohtaisia kokemuksia, komentajakapteeni Kari Laakko selittää.