Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa miinalaiva Hämeenmaa.

Sotalaivoja tullaan näkemään Itämerellä harjoituksien takia tavallista enemmän.

Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos harjoittelevat vedenalaisen infrastruktuurin suojaamista Britannian ja Viron kanssa

Aaro Rönnberg

Britannian johtamat JEF-maat valmistautuvat vahvistamaan läsnäoloaan Itämeren alueella.

Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos harjoittelevat Britannian ja Viron kanssa Itämeren alueen kriittisen infrastruktuurin suojaamista ja valvomista sekä vedenalaisten sotilaallisten uhkien torjumista  4.–5. joulukuuta.

Harjoitus on osa JEF-maiden (Joint Expeditionary Force) päätöksen mukaista valvonnan ja läsnäolon tehostamista Itämeren alueella. 

Harjoitukseen osallistuu Merivoimat, Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartiosto, Britannian kuninkaalliset merivoimat sekä Viron merivoimat. 

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi jo viime viikolla, että Suomi lisää kumppaniensa kanssa valvontaa ja läsnäoloa Itämerellä.

– Tehostamme kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamista ja kehitämme kyvykkyyksiä turvallisuuden varmistamiseksi, Häkkänen perustelee puolustusministeriö tiedotteessa.

Pääesikunnan valmiuspäällikön, lippueamiraali Janne Huuskon mukaan JEF:n varautumissuunnitelman aktivointi ja Naton merellisen läsnäolon lisääntyminen Itämerellä muodostavat kokonaisuuden, jolla tehostetaan vedenalaisen infrastruktuurin valvontaa ja suojaa.

– Balticconnectorin tapahtumien jälkeen monet Itämeren maat ovat tehostaneet yhteistoimintaa sekä tehneet omia kansallisia merialueen valvontaan liittyviä toimenpiteitä. Tämä harjoitus on yksi osoitus siitä, että kykenemme yhdessä liittolaisten kanssa valvomaan ja turvaamaan meille tärkeän infrastruktuurin, Huusko sanoo.

JEF on Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehitys, jossa ovat mukana Britannia, Suomi, Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.

Jopa 20 alusta valvoo aluetta

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi aiemmin, että liittouman maat alkavat partioida Itämerellä monen aluksen voimin.

– Noin 20 sota-alusta partio Itämerellä, mutta myös osassa Pohjois-Atlanttia, jotta voidaan ottaa huomioon turvallisuustilanne ja suojella paremmin kriittistä infrastruktuuria veden alla, Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson tiivistää ylen artikkelissa.

Jonsonin mukaan partioimisella lähetetään myös viesti Venäjän suuntaan.