Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Bittum Oyj

Radiolaitteet ovat olennainen osa nykyaikaista sodankäyntiä.

Puolustusvoimat ja Bittium jatkavat radiolaitteiden yhteistyötä

Topias Mikkonen

Organisaatioiden vuonna 2011 alkanut yhteistyö sai jatkoa, kun niiden välille solmittiin puitesopimus, jonka on tarkoitus jatkua ainakin tuotantovuoteen 2024.

Puolustusvoimat sai viime lokakuussa puolustusministeri Antti Kaikkoselta valtuutuksen jatkaa yhteistyötä kotimaisen Bittium Wireless Oyj:n kanssa. Yhtiön kanssa tehty puitesopimus koskee ohjelmistopohjaisten taktisten reitittimien ja niiden radiolaitteiden hankintaa.

Yhteistyö alkoi vuonna 2011 ja kestää nyt uuden sopimuksen myötä ainakin vuoteen 2024 saakka. Viestitarkastaja, eversti Eero Valkolan mukaan sopimusta jatkettiin, koska kaikki on sujunut tähänkin asti hyvin.

– Sopimuksen pidentäminen on luonnollinen jatkumo kehittämis- ja varustelutyölle, jota Bittiumin kanssa on tehty jo vuosia, Valkola luonnehtii.

Puolustusvoimat on tyytyväinen turvautuessaan kotimaiseen tuottajaan, sillä sopimuksen arvonlisäverottomaksi enimmäisarvoksi on laskettu noin 30 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi on arvioitu, että sopimuksen työllistävä vaikutus olisi noin 50 henkilötyövuoden veroinen.

Ostetuilla laitteilla Puolustusvoimat pystyy täyttämään taktisen tiedonsiirron tarpeet, jotka ovat keskeisiä nykyajan sodankäynnissä. Eversti Valkolan mukaan teknologian langattomuus on olennainen tekijä, koska kehitetty järjestelmä on ohjelmistopohjainen, joten sitä on kätevä päivittää ja kehittää helposti. Hankittavat tuotteet tulevat kaikkien kolmen puolustushaaran käyttöön.