Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: CCDCOE

Locked Shieldsissä on mukana yli 550 kyberpuolustuksen asiantuntijaa.

Puolustusvoimat harjoittelee kyberpuolustusta

Alec Neihum

Puolustusvoimat osallistuu parhaillaan Naton Locked Shields -kyberpuolustusharjoitukseen. Harjoituksessa puolustetaan fiktiivistä Berylia-valtiota.

Viisipäiväiseen Locked Shields -harjoitukseen osallistuu kyberpuolustuksen asiantuntijoita 26 eri maasta. Harjoitusta johdetaan Naton Virossa sijaitsevasta kyberosaamiskeskuksesta.

Olennaisessa osassa ovat eri maiden niin sanotut siniset tiimit, jotka toimivat kotimaistaan käsin. Siniset tiimit puolustavat eri skenaarioissa fiktiivistä Berylia-valtiota kyberhyökkäyksiltä. Harjoitusta järjestävässä ja pelitapahtumia koordinoivassa valkoisessa tiimissä yhteysupseerina toimivan insinöörimajuri Anssi Kärkkäisen mukaan puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen noin 20 henkilön voimin.

– Meillä on oma sininen tiimi eli puolustava tiimi, joka toimii Suomesta käsin. Sen vahvuus on 15 henkilöä, joista kaksi on reserviläisiä ja loput henkilökuntaa. Lisäksi harjoituksen johdossa ja pelitoiminnassa on puolustusvoimista viisi henkilöä, Kärkkäinen kertoo.



Locked Shields -harjoituksessa hyödynnetään realistisia skenaarioita, kybertekniikoita ja tietoverkkoja. Toiminnassa ei käytetä pelkästään tietokoneita – myös esimerkiksi tavalliset matkapuhelimet kuuluvat harjoituksen kalustoon.



– Harjoituksesta on kaksi keskeistä hyötyä. Henkilöstöämme harjoitetaan kyberalan käytännön tehtäviin. Toisaalta opimme, miten teknisiä harjoituksia järjestetään, ja pystymme itse järjestämään samanlaisia harjoituksia myös Suomessa, Kärkkäinen esittelee.



Puolustusvoimissa on viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota kyberpuolustukseen. Locked Shields -harjoitus antaa hyvän tilaisuuden harjoitella toimintatapoja realistisilla skenaarioilla ja välineillä kuvitteellista Berylia-valtiota puolustettaessa.

– Locked Shields tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoituttaa kybersuojaamisen toimintatapoja, joilla pyritään varmistamaan tietokoneista riippuva toiminta erilaisissa uhkatilanteissa. Kyberuhka kasvaa koko ajan, kun tietokoneet, sovellukset ja ohjelmistot tunkeutuvat mitä erilaisimpiin paikkoihin. Oli sitten kyse kansalaisista, valtiohallinnon toimijoista tai yrityksistä, toiminta riippuu kyberulottuvuuden eli tietokoneiden, ohjelmistojen ja tietoliikenneyhteyksien toiminnasta. Toimintaa pitää pystyä suojaamaan kaikissa tilanteissa erilaisia uhkia vastaan.