Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Juho Naula, puolustusvoimat

Puolustusvoimien podcasteja voi kuunnella esimerkiksi matkapuhelimella.

Puolustusvoimat aloittaa podcast-lähetykset

Simo Nuuttila

Puolustusvoimat aloittaa podcast-lähetykset. Niiden tarkoituksena on avata puolustusvoimien toimintaa ja tehdä siitä ymmärrettävää kansalaisille.

– Vaikka pari minuuttia saattaa kuulostaa pitkältä ajalta, samaan aikaan pitää lentää hävittäjää, navigoida, kommunikoida ja samalla käyttää omia konejärjetelmiä. Siinä tulee yleensä aika hikiset oltavat.

Näin sanoo ilmasodankäynnin ammattilainen, everstiluutnantti Aki Heikkinen puolustusvoimien podcast-lähetyksessä. Lähetykset ovat puolustusvoimien uusi tapa vastata nykyaikaisen viestinnän tarpeisiin.

Pääesikunnan viestintäosaston tuottaja, yliluutnantti Tommi Kangasmaa on suunnitellut ja tuottanut podcastien sisällöt.

– Podcast on tallennettu radio-ohjelma. Niiden tarkoituksena on avata puolustusvoimien toimintaa ja tehdä siitä ymmärrettävää. Haastattelemme parhaita asiantuntijoita mielenkiintoisiin aiheisiin noin 45 minuutin mittaisissa ohjelmissa, Kangasmaa kiteyttää.

Podcastit julkaistaan puolustusvoimien YouTube-kanavalla sekä mp3-tiedostona puolustusvoimien nettisivuilla. Kangasmaa väläyttää, että lähetykset ovat pian myös saatavilla yleisen julkaisualustan mobiilisovelluksissa esimerkiksi Apple- ja Microsoft-laitteille. Lähetykset toteutetaan puolustusvoimien Radio Kipinän tuottamia.

Kuulijakunta vaikuttaa sisältöön

Kangasmaan mukaan lähtökohdat ohjelmien toteuttamisessa ovat rento ote ja raikas sisältö. Kuulijat voivat itsekin ideoida aiheita ja antaa palautetta podcasteista Webropol-kyselyn kautta.

– Kansalaiset voivat itse vaikuttaa lähetyksen sisältöön omilla ideoillaan, Kangasmaa kertoo.

Kangasmaan näkemyksen mukaan aika on suotuisa podcasteille.

– Teknologia on kehittynyt niin paljon, että niitä voi kuunnella esimerkiksi lenkillä, autossa tai jopa uidessa.

Lähetykset pyritään tekemään koko kansalle mielenkiintoisiksi. Tämän vuoksi ei ole erillistä kohderyhmää, ja aiheisiin on panostettu. Ne voivat vaihdella esimerkiksi sotataidosta ja -taktiikasta aina sotilasfysiologiaan ja -filosofiaan.

– Tulemme käsittelemään asioita, joihin ei ole aiemmin uskallettu koskea, Kangasmaa vinkkaa.

Tänään torstaina 24.3. julkaistaan kolme podcastia, joista yksi käsittelee nykyaikaista ilmasodankäyntiä. Haastateltavana oleva Heikkinen on toiminut muun muassa laivueen komentajana ja ilmasotaopin pääopettajana.

Miten havainto viholliskoneesta tehdään, ja miten käytännössä toimitaan, kun niin tapahtuu? Miten ohjuksia väistetään? Lähetys pureutuu ilmasodankäynnin konkreettisiin yksityiskohtiin, kuten taisteluetäisyyksiin. Heikkinen puuttuu myytteihin ja avaa kuulijalle, mitä taivaalla oikeasti tapahtuu.

Kuuntele podcast ilmataistelusta tästä.