Daniel Torsell

Varusmiessoittokunnan esiintymisissä muusikoiden rohkea heittäytyminen saa yleisön syttymään.

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertue oli menestys

Ville Riihonen

Tuhansia ihmisiä hurmannut sotilasmusiikin ilotulitus on joka kesä puolustusvoimien perinteinen vetonaula, joka tuo organisaation ihmisten keskelle hyvää mieltä luoden.

Varusmiessoittokunnan marssikapellimestari, kapteeni Henry Perälän ylisanoista ei ole tulla loppua, kun hän kuvailee kulunutta kesää ja varusmiesten suoriutumista.

– Täytyy sanoa että olen todella ylpeä tästä porukasta. Bändi antaa lavalla aina kaikkensa. Lähdimme kiertueelle sloganilla "Eka keikka, paras keikka" ja siitä meno on vain parantunut. Soittajat antavat joka kerta sata prosenttia siellä lavalla. Myös soitannollisesti kyseessä on ihan kärkibändejä Varusmiessoittokunnan historiassa, Perälä ylistää.

Puolustusvoimat 100 -konserttikiertueen lisäksi Varusmiessoittokunnan harteilla on ollut oma 70-luvun kiertue, jossa on samoja soittajia mukana. 75-henkinen orkesteri on kiertänyt lisäksi Etelä-Suomen isoja konserttilavoja.

– Ja kun otetaan huomioon vielä Hamina Tattoo ja se, että lähdetään tekemään kuviomarssia Sveitsiin tämän kiertueen jälkeen, niin sanottakoon, että töitä on minun uskoakseni ollut enemmän kuin koskaan, hän jatkaa.

Varusmiessoittajien asenne saa myös ansaitusti kehuja.

– Nuorilla soittajilla on ollut todella hyvä asenne ja he ovat jaksaneet paiskia hommia erittäin ahkerasti. Varmasti saavat tulevaisuuteen korvaamattoman arvokkaita muistoja ja kokemuksia siitä, millaista tällainen keikkailuelämä on, Perälä hehkuttaa.

Hänen mukaansa on tärkeää olla tekemisissä siviiliväestön kanssa. Ei liene salaisuus, että soittokunnat ovat puolustusvoimien keulakuvia ja brändin luojia.

– Erityisesti sellaisilla paikkakunnilla, joissa puolustusvoimauudistuksen myötä on lakkautettu varuskuntia, tulee käydä näyttämässä puolustusvoimia ja sotilasmusiikkia. Kyllä tavoitteemme on, että Varusmiessoittokunta tiedettäisiin Suomessa niin laajasti kuin mahdollista, Perälä toteaa.

 

Laivaston soittokunnan orkesteritaituruus toi Maanpuolustuskorkeakoulun kentälle kerääntyneen yleisön kasvoille hymyn.

Myös Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestari, musiikkimajuri Juha Ketola on mielissään kuluneesta kesästä.

– Kesän aikana Suomi muuttuu festarien ja tapahtumien luvatuksi maaksi. Kyllähän kaupunkeihin jalkautuminen tuo näkyvyyttä ja lisää ihmisten tietoisuutta sotilasmusiikista. Kaikilla paikkakunnilla on ollut runsaasti yleisöä, se on ilahduttanut, Ketola iloitsee.

– Ihan tuhti paketti, kilometrejä on kertynyt useampi tuhat ja bussissa on tullut istuttua. Hyvä meininki on ollut ja hieno juttu että on annettu mahdollisuus olla kaikilla 16 paikkakunnalla mukana, hän kiittelee.