Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén (vas.), Malmin peruskoulun oppilaat Deniz Baranbakac, Karim Ramkan Elbediwi ja historian opettaja Jyrki Mery

Puolustusvoimain komentajan terveiset aikakapseliin

Sauli Rautiainen

Helsingin Malmin peruskoulu on työstänyt poikkeusolojen ajan tunnelmista aikakapselia tulevaisuuteen. Oppilaiden lisäksi mukana projektissa on useita eri tahoja. Omat terveisensä kapseliin on lähettänyt myös Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Helsingin Malmin peruskoulussa on käynnissä erityislaatuinen projekti. Koululaiset kokoavat aikakapselia historiallisesta ajasta tulevaisuutta varten ja ovat koonneet aiheesta näyttelyn.

Projekti alkoi viime keväänä, kun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jyrki Mery piti ensimmäistä etätuntiaan.

– Lähetin oppilaille jatkosodan aikaisen valokuvan nuorista, jotka pänttäsivät ylioppilaskirjoituksiin korsussa. Kuvatekstissä totesin oppilaille, että historiallisia aikoja elämme nyt mekin, Mery tiivistää.

Painotalo TK sponsoroi Malmin peruskoulun projektia ja on osaltaan mahdollistanut näyttelyn toteuttamisen.

Ajanjakson merkitys jäi mietityttämään Meryä ja hän sai idean aikakoneesta, johon kerätään oppilaiden kokemuksia ja ajatuksia poikkeusajasta tulevaisuutta varten. Idea eteni käytännön tasolle ja paisui valtavaksi, kun yhteydenottojen jälkeen mukaan tuli eri tahoja presidenteistä aina Puolustusvoimain komentajaan asti. Puolustusvoimilla oli muutenkin vaikutusta projektin leviämiseen.

– Projekti ei olisi kasvanut näihin mittasuhteisiin ilman Puolustusvoimia. He olivat ensimmäinen taho, johon otimme yhteyttä. Vastaanotto oli niin sydämellinen ja rohkaiseva, että tämä lähti siitä leviämään. Muuten aikakapseli olisi jäänyt luultavasti koulun omaksi pieneksi projektiksi.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen on jättänyt kuvassa näkyvään aikakapseliin terveisensä. Ensimmäisen kerran ne voi lukea vuonna 2078, kun kapseli avataan.

Eri tahoja on mukana tällä hetkellä 75 kappaletta. Itse kapselin aineisto koostuu oppilaiden ja muualta mukaan tulleiden tahojen lähettämistä kirjeistä, tavaroista, kuvista ja korteista. Myös Puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen kolmisivuinen teksti tulevaisuuteen löytyy aikakapselista.

Malmin yläkoulun ysiluokkalaiset valinnaisen viestinnän oppilaat Deniz Baranbakac ja Karim Ramkan Elbediwi ovat olleet projektissa mukana aktiivisesti. He ovat toimineet osana oppilaita, jotka ovat soitelleet eri tahoille mahdollisesta osallistumishalukkuudesta projektiin ja ylläpitäneet Malmin koululla olevaa näyttelyä aikakapselista.

– Osallistumisprosentti oli lähes sata. Melkein jokainen taho, joihin otettiin yhteyttä otti projektiin osaa.

Itse koronatilanteesta he harmittelevat vaikutuksia esimerkiksi harrastuksiin ja koulunkäyntiin, mutta löytävät myös hyvää.

– Korona-aikana perhettä ja ystävien näkemistä on alkanut arvostamaan enemmän. 

Molemmat toivovat, että olisivat terveitä ja tyytyväisiä elämäänsä lukiessaan kapselista löytyvää viestiään, kun se avataan. Historianopettaja Jyrki Mery kiittääkin oppilaiden työtä projektin eteen.

–Vapaa-aikaa on mennyt projektiin paljon, mutta olen ollut todella ylpeä oppilaista. Oppilaat tämän ovat tehneet, kun minä olen ohjannut taustalla.

Vuoden kestänyt projekti sinetöidään pian ja menee odottamaan avaamistaan, joka tapahtuu vuonna 2078, kun Malmin peruskoulu täyttää 150 vuotta.

Deniz Baranbakac esittelee Malmin peruskoululle rakennettua näyttelyä, jossa kerrotaan aikakapselista ja oppilaiden ennustuksista tulevaisuuden suhteen.