Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Kuvassa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen

Kivinen totesi, ettei Suomeen ole tulossa Naton pysyviä tukikohtia tai ydinaseita.

Puolustusvoimain komentaja valotti viime kuukausien tapahtumia

Karl Koli

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen avasi Kotkaniemi foorumi -keskustelutapahtumassa viimeisimpiä tapahtumia Ukrainassa sekä Suomen Nato-jäsenyyden etenemistä.

Ensimmäinen Kotkaniemi keskustelufoorumi järjestettiin Luumäellä historiallisella presidentti Svinhufvudin kotimuseon alueella. Foorumista on tarkoitus tulla jokavuotinen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä keskustelutapahtuma. 

Tapahtumassa puhuttivat erityisesti Yhdysvaltain senaatin äänestystulos Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta sekä venäläisten viisumi oikeus Suomeen. Paikalle tapahtumaan saapunut Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kommentoi puheenvuorossaan tarkkaan viime kuukausien tapahtumia. 

Kivisen mukaan Suomen jäsenyysprosessi on edennyt nopeaan tahtiin ja on selvää, että Suomesta tulee Naton-jäsen. Jäsenyyden myötä päävastuu puolustuksesta säilyy kuitenkin edelleen Suomella. 

– Nato-jäsenyys ei muuta sitä, että puolustuksen päävastuu säilyy edelleen meillä.

– Asevelvollisuus on tehokkain tapa ylläpitää puolustuskykyämme. Tarvitsemme modernia teknologiaa sekä laajan reservin, jotta puolustus Suomessa on tehokasta, sillä täytyy muistaa että aluksi hyökkäys Suomeen otetaan vastaan kansallisin voimin, Kivinen toteaa. 

Puolustusbudjetti kasvaa jo tämän vuoden aikana ja uusilla määrärahoilla on Kivisen mukaan määrä vahvistaa jo olemassa olevia suorituskykyjä. 

– Lisähankinnat vahvistavat suorituskykyjämme. Pystymme lisäämään sekä materiaalihankintoja että henkilöstöä. Rahoilla myös paikataan vuosien aikana syntynyttä vajetta esimerkiksi materiaalihankinnoissa. 

Kotkaniemi foorumi toi paikalle nimekkäitä ulkopolitiikan vaikuttajia kuten Matti Vanhasen sekä Mika Aaltolan. Kuva: Jesse Liitola.

Nato-jäsenyys selkeyttä Pohjois-Euroopan puolustusta

Jäsenyys tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia Puolustusvoimille. Yhteistyö tiivistyy erityisesti Pohjoismaiden kanssa, mutta jäsenyys avaa myös uusia ovia. Puolustusvoimat on 
jo nyt harjoitellut aktiivisesti läpi kesän tulevien liittolaismaiden kanssa.

– Nato-jäsenyys selkeyttää Pohjois-Euroopan puolustuksen suunnittelua sekä sen toimeenpanoa. Harjoittelu kansainvälisten kumppaneiden kanssa on erityisen tärkeää. Siksi tänä kesänä onkin ollut poikkeuksellisen vilkas harjoituskesä, Kivinen avaa.

Kivinen korostaa myös Suomen tekevän osansa Naton hyväksi. Suomi esimerkiksi liittyy osaksi Naton kansainvälisiä valmiusjoukkoja. 

– Me kannamme kortemme kekoon Naton hyväksi. Naton kolmas artikla korostaa jokaisen maan kansallista varautumista sotatilaan. Suomi toteuttaa tätä jo nyt. 

Ukrainan sota osoitti Suomen valinnat oikeiksi

Ukrainan sota jatkuu kuudetta kuukautta eikä Venäjä kovista tappioista huolimatta osoita perääntymisen merkkejä. Kivinen kehuu Ukrainan viimeaikaista vastarintaa, mutta varoittaa tulevasta talvesta.

– Ukraina on onnistunut erityisesti viime viikkoina vastaiskuissaan. Tuleva talvi vaikeuttaa kuitenkin laajempien sotilasoperaatioiden toteuttamista. Sodan eskaloituminen ei näytä todennäköiseltä, mutta sitä ei voi kokonaan pois sulkea. 

Sodan vaikutukset näkyvät myös Suomessa ja sen lähialueilla, erityisesti lisääntyneenä sotilaallisena liikenteenä Itämerellä. Kivinen kuitenkin iloitsee, että Yhdysvallat on ainakin toistaiseksi palauttanut läsnäoloaan sodan myötä Eurooppaan. 

Toisin kuin muissa Euroopan maissa, Suomi säilytti yleisen asevelvollisuuden myös kylmän sodan päätyttyä. Kivisen mukaan Ukrainan sota on osoittanut että Suomi teki tässä oikean päätöksen. 

– Ukrainan sota on osoittanut, että olemme tehneet oikeita päätöksiä puolustuksemme suunnittelussa. Laaja reservi on voimamme, Kivinen kiteyttää.