Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veikka Tammisuo

Kuvassa on Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen painotti puheessaan, että naisten asepalvelus on edelleen vapaaehtoinen.

Puolustusvoimain komentaja Kivinen: Nuorten hyvinvointia on lisättävä

Aaro Rönnberg

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivisen mukaan tavoitteena on ohjata entistä useampi asevelvollinen tehtävään, jossa yhdistyvät palveluskelpoisuus ja Puolustusvoimien tarve.

Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi 247 avattiin Helsingin Ritarihuoneella maanantaina. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen esitti avajaispuheessaan huolen nuorten hyvinvoinnista.

– Polarisoituminen on näkynyt jo pidempään nuorten fyysisessä kunnossa, Kivinen totesi.

Kivisen mukaan varusmiespalvelus tarjoaa tällä hetkellä 600 eri palvelustehtävää, joissa on erilaisia fyysisiä vaatimuksia. Tavoitteena on mahdollistaa entistä useamman asevelvollisen palvelus tehtävässä, jossa yhdistyvät palveluskelpoisuus sekä Puolustusvoimien tarve.

Kivisen mukaan varusmiespalveluksen tavoitteena on opettaa liikunnallista elämäntapaa nuorille, sillä henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat usein käsikkäin. 

Kivinen otti puheeksi myös naisten vapaaehtoisen palveluksen ja kutsuntojen yhdistämisen.

– Kutsuntojen ja naisten vapaaehtoisen palveluksen yhteistilaisuutta pilotoidaan tänä vuonna Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella. Palvelus on edelleen naisille vapaaehtoinen, Kivinen painotti.

Suomen tuki rauhanajan tehtävissä

Kivisen mukaan Naton rauhanajan tehtäviin tarvittavat joukot voidaan muodostaa ainakin jäsenyyden alkuvaiheessa samalla periaatteella kuin kriisinhallintajoukot, eli Puolustusvoimien vakinaisesta henkilöstöstä sekä tarvittaessa reservistä. Kyse on kuitenkin vapaaehtoisuudesta, eli henkilöstön on täytynyt erikseen sitoutua tehtävään. 

– Tulevaisuudessa avun uskottava toteutuminen ei voi perustua täysin vapaaehtoisuuteen, Kivinen sanoi. 

– Verokkimaissa Tanskassa, Norjassa ja Virossa kantahenkilökunnan osallistuminen kansainvälisiin tehtäviin on kirjattu lakiin, hän lisäsi. 

Kivinen nosti puheessaan esille teollisen tuotantokyvyn kehittämisen Ukrainan tukemisessa. 

– Ukrainan sodan tuki perustuu tulevaisuudessa enemmän teollisuuden tuotantoprosessiin. Tähän mennessä tukea on annettu varastoista, Kivinen mainitsi.


Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan Suomen sotilaallinen maanpuolustus on menossa oikeaan suuntaan. Kuva: Veikka Tammisuo.

Naton tulee pysyä vahvana

Puolustusministeri Antti Häkkänen keskittyi puheessaan Venäjän uhkaan sekä Naton kehittämiseen.

– Venäjän mukaan olemme sille uhka riippumatta siitä, mitä Suomi ja Länsi tekee, Häkkänen totesi.

Häkkäsen mukaan Suomen tärkein tavoite Naton jäsenenä on, että Nato esiintyy mahdollisimman vahvana ja yhtenäisenä. Pelotteen ja puolustuksen osalta Nato on palaamassa juurilleen.