Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Matias Jämsén

Kansanedustaja Jukka Kopra esiintyy kuvassa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra on tyytyväinen puolustusvaliokunnan työskentelyilmapiiriin.

"Puolustusselonteko on suunnitelman mukaan valmistumassa ensi talvena"

Matias Jämsén

Muutama tuhatta vapaaehtoista reserviläistä voisi muodostaa valmiusjoukon, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra ehdottaa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustusselonteon valmistelut käynnistyivät viime vuoden syyskuussa. Selonteossa linjataan muun muassa Suomen puolustuskyvyn kehittämisestä ja kansallisen puolustusjärjestelmän yhteensovittamisesta osaksi Naton yhteistä puolustusta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kehuu valiokunnan puoluerajat ylittävää työskentelyilmapiiriä.

– Puolustusselonteko on suunnitelman mukaan valmistumassa ensi talvena, Kopra sanoo. 

Suomen liittyminen puolustusliitto Naton jäseneksi vaikuttaa merkittävästi puolustusselonteon sisältöön.

Jäsenyys edellyttää Suomelta muun muassa osallistumista Naton valmiusjoukkoihin. Kopra jakaa oman ehdotuksensa siitä, miten Suomi pystyisi täyttämään velvollisuutensa.

– Muutama tuhatta vapaaehtoista reserviläistä voisi aina kerrallaan muodostaa valmiusjoukon, Kopra ehdottaa.

Kopran ehdotuksessa vapaaehtoisten reserviläisten kanssa solmittaisiin sopimus, jossa sovitaan tarkemmista ehdoista. Valituille reserviläisille järjestettäisiin kertauskoulutuksia ja maksettaisiin korvauksia sopimuksen mukaisesti.

– Uskon, että meiltä löytyy aktiivisia vapaaehtoisia reserviläisiä valmiusjoukkoihin. Toivon avointa keskustelua tästä aiheesta, Kopra sanoo.

Kansallinen suorituskyky edelleen keskiössä

Kopra muistuttaa, että Nato-jäsenyys ei ole vaikuttanut tarpeeseen jatkaa vahvan kansallisen maanpuolustuksen kehittämistä.

Hän arvioi, että meri- ja ilmavoimien suurten investointien jälkeen on aika panostaa maavoimien kaluston uudistamiseen. Uudet F-35-hävittäjät ja Pohjamaan-luokan alukset saavat tulevaisuudessa rinnalleen myös modernit panssarivaunut.

– Maavoimien suorituskykyjen päivittäminen vaatii investointeja, Kopra sanoo. 

Selonteossa linjataan myös yleisen asepalveluksen kehittämisestä. Kopra suhtautuu positiivisesti puolustusministeriön kutsuntojen kehittämistyöryhmän ehdotukseen nuorille suunnatusta kansallisesta maanpuolustuspäivästä.

– Ehdotus oli erinomaisen hyvä. Venäjän aiheuttama sota on osoittanut, että on olemassa suuri tarve maanpuolustustietoisuudelle, Kopra toteaa. 

Hän lisää, että kansallinen maanpuolustuspäivä tarjoaisi mahdollisuuden lisätä nuorten naisten tietoisuutta vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisesta. 

– Myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen puolelle tarvitaan uusia polkuja. Uskon, että ihan jokaiselle, jolta löytyy tahtoa, olisi löydettävissä sopiva tehtävä, Kopra pohtii. 

Kansanedustaja Kopra antoi turvallisuuspoliittisen ajankohtaiskatsauksen TK-tiedotuskillan vuosikokouksessa 15. helmikuuta.

Kilta vaalii Puolustusvoimien sodanaikaisen tiedotustoiminnan perintöä ja järjestää jäsenilleen erilaisia tilaisuuksia. TK-Tiedotuskiltaan voivat liittyä kriisiajan viestintäkoulutusta saaneet henkilöt.