Norjan ja Ruotsin puolustusministerit vierailivat Suomessa – Tapaamisen pääpaino yhteistyön tiivistämisessä
Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerien välisissä keskusteluissa käytiin läpi muun muassa pohjoismaiden alueen turvallisuustilannetta, maiden välistä yhteistyötä ja mahdollisen Nato-jäsenyyden tuomia mahdollisuuksia.
Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen isännöi torstaina keskustelutilaisuutta Ruotsin ja Norjan puolustusminstereille. Tapahtuman kahden- ja kolmenkeskeisissä keskusteluissa pääpainona oli maiden ulkoisen turvallisuustilanteen arviointi, yhteistoiminta ja Nato-kehitys.
Nato-prosessin myötä Kaikkonen uskoo Suomelle ja Ruotsille avautuvan uusia ovia erityisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisiin harjoituksiin liittyen. Kaikkonen toteaa myös, että pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuus näyttää mahdollisen Nato-jäsenyyden myötä valoisalta.
Kaikkonen kuvaili keskusteluja poikkeuksellisen tärkeiksi, mutta myös hedelmällisiksi. Hän painotti pohjolan strategista merkitystä mahdollisessa kriisitilanteessa ja kiitti ministereitä keskusteluista.
Bjørn Arild Gram, Antti Kaikkonen ja Peter Hultqvist. Kuva: Tuomas Härmä
Nato-jäsenyys luo uusia ulottuvuuksia yhteistoiminnalle
Kaikkosen mukaan lisääntyvä kansainvälinen yhteistyö parantaa turvallisuutta. Hänen mielestään tapaamisen parasta antia on ollut yhteinen tahto yhteistoiminnan kehittämisestä. Kaikkien pohjoismaiden keskinäistä yhteistyötä on tarkoitus syventää ja työlistaa on tehty tapaamisessa eteenpäin.
– Se, että osa pohjoismaista on Naton jäseniä ja osa ei, on muodostanut esteen sille, miten pitkälle yhteistyötä voidaan syventää. Nyt tämä este tulee poistumaan ja voimme olla entistä vahvempia turvallisuuden tuottajia Pohjois-Euroopassa, Kaikkonen kommentoi.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mielestä Ukrainan sota on vaikuttanut ratkaisevasti Euroopan turvallisuustilanteeseen. Hultqvist peräänkuuluttaa, että kyse ei ole vain Ukrainasta, vaan myös taistelusta länsimaisen demokratian puolesta. Tässä taistelussa yhteistoiminta on keskiössä.
– Sodan ytimessä on autoritaarisen hallinnon hyökkäys demokraattista hallintoa kohtaan. Venäjä ei voi hyväksyä demokraattisten valtioiden rauhallisuutta. Sodassa on myös kysymys demokratiasta, suvereniteetista ja itsemääräämisoikeudesta. Meidän tulisi liittyä Natoon mahdollisimman pian ja pohtia, kuinka yhdistämme resurssimme mahdollisimman hyvin, Hultqvist kiteyttää.
Hultqvist uskoo lisäksi, että keskusteluilla on symbolista merkitystä.
– Tapaamisemme on signaali siitä, että haluamme tiivistää yhteistyötämme. Aiomme vastata tulevaisuuden haasteisiin yhdessä, Hultqvist täsmensi puheessaan.
Omassa puheenvuorossaan Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram muistutti, että Suomen, Ruotsin ja puolustusyhteistyö ei ole uusi asia. Aikaisempi yhteistoiminta kuitenkin helpottaa toimintaa Natossa.
– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys auttaa meitä näkemään itämeren ja Euroopan pohjoiset alueet samassa kontekstissa. Nato-jäsenyyden myötä voimme viedä aiemman yhteistoiminnan entistä pidemmälle. On tärkeää, että koordinoimme yhdessä puolustussuunnitelmat ja varmistamme, että ne täsmäävät Naton linjauksien kanssa, Gram selittää.
Turvallisuuden yhteistä kehittämistä
Norjalla on käytössä Lockheed Martin F35-hävittäjiä, joita myös Suomeen on tulossa. Kaikkosen mukaan norjalainen osaaminen auttaa suomalaisia valmistautumaan hävittäjien vastaanottamiseen.
– Olemme hakeneet kokemuksia ja oppia Norjasta. Meidän asiantuntijamme ovat vierailleet Norjan F35-tukikohdassa ja olemme saaneet heiltä hyvin tukea tähän projektiin, Kaikkonen kertoi.
Norja isännöi viime talvena suurta kansainvälistä Cold Response -harjoitusta, johon osallistui Suomen Puolustusvoimista noin 680 henkilöä. Seuraavalla kerralla Norja toivoo harjoituksen olevan Pohjoismaiden yhteinen tapahtuma.
– Odotan liittolaistemme kutsumista vuoden 2024 Nordic Response harjoitukseen yhdessä Ruotsin ja Suomen kanssa, Gram toteaa puheessaan.