Kuva: Juha Tuomi / Deego

Vuosina 2001-2005 puolustusministeriön kansliapäällikkönä toiminut Matti Ahola tervehtimässä puolustusministeri Jussi Niinistöä ja kansliapäällikkö Jukka Juustia puolustusministeriön 100-vuotisjuhlassa.

Puolustusministeriökin on jo satavuotias

Olli Kemppainen

Puolustusministeriö vietti torstaina 14. kesäkuuta 100-vuotisjuhlaansa Valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Paikalle oli kutsuttu muiden muassa entisiä puolustusministereitä.

Puolustusministeriön edeltäjä perustettiin kesäkuun 14. päivänä 1918 annetulla asetuksella. Silloisen Suomen senaatin talousosasto sai sota-asiaintoimituskunnan.

Vuoden 1918 marraskuussa senaatista tuli valtioneuvosto ja sota-asiaintoimituskunnasta sotaministeriö. Vuoden 1922 ministeriölain perusteella sotaministeriön nimi muuttui puolustusministeriöksi.

Valtioneuvoston juhlahuoneistossa pidettyä 100-vuotisjuhlaa isännöivät nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö ja ministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Nyt istuva puolustusministeri Niinistö on järjestyksessä 55. ministeri. Ensimmäinen sota-asiaintoimituskunnan päällikkö oli kenraalimajuri Wilhelm Thesleff – ensimmäinen puolustusministeri. Tähän asti pitkäaikaisin ministeri on Emil Skog, joka 1940- ja 1950-luvuilla istui yhteensä 2 623 ministeripäivää.