Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elmeri Lehti

Kuvassa puolustusministeri Antti Häkkänen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen ilmoitti reservin yläikärajan nostosta tiedotteessa. Kuvituskuva.

Puolustusministeriö haluaa nostaa reservin yläikärajan 65 vuoteen

Eemeli Raninen

Lakimuutos pyritään saamaan eduskunnan käsittelyyn vielä tämän kevään aikana.

Puolustusministeriö käynnistää reservin yläikärajan nostoa koskevan hallituksen esityksen valmistelun. 

Lainmuutoksella mahdollistetaan reserviläisten ja vakinaisesta palveluksesta eronneiden sotilaiden palveleminen Puolustusvoimien normaali- ja poikkeusolojen tehtävissä sen vuoden loppuun, jolloin reserviläinen täyttää 65 vuotta.

Yläikärajan nosto perustuu Parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean (2021) suositukseen, jonka mukaan rajan nostoa tulee selvittää. Komitean suosituksesta pääministeri Petteri Orpon hallitus on kirjannut ikärajan noston ohjelmaansa.

Yläikärajan nostolla pyritään turvaamaan ensisijaisesti tiettyjen avainreserviläisten käytettävyys maanpuolustuksen tehtäviin. Toisaalta nostolle on tukea reserviläisten keskuudessa, ja korkea maanpuolustustahto näkyy yli 60-vuotiaiden haluna osallistua maanpuolustukseen.

– Ikärajan korotusta ovat toivoneet nimenomaan reserviläiset itse. Tätä muutosta voi viedä eteenpäin suurella ilolla, toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen

Valmistelun käynnistämistä on spekuloitu jo pidemmän aikaa ja valmis esitys onkin tarkoitus antaa eduskunnalle jo kevään 2025 aikana. 

Samanaikaisesti puolustusministeriö on käynnistänyt useiden muiden asevelvollisuutta kehittävien hankkeiden valmistelun. Kehityskohteita ovat muun muassa kutsuntajärjestelmän kehittäminen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen osallistuvien määrän kasvattaminen.

Puolustusministeriö haluaa edelleen mahdollistaa kotiseutuoikeuden omaavien ahvenanmaalaisten miesten vapaaehtoinen asepalvelus. Samalla palveluksen oikeusvaikutuksista säädetään, ja vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lainsäädännön kehittämistä jatketaan.

Monipuolisella uudistuskokonaisuudella toteutetaan niin hallitusohjelman linjauksia kuin asevelvollisuuskomitean suosituksia.

Ministeri Häkkäsen mukaan kansainvälinen turvallisuustilanne edellyttää asevelvollisuuden kehittämistä ja ajanmukaistamista. Käynnistetyt lainsäädäntöhankkeet täydentävät ja tehostavat Puolustusvoimien poikkeusolojen suorituskykyä. Muutoksilla myös mahdollistetaan yhä useamman reserviläisen osallistuminen maanpuolustukseen.

– Vastaamme nykyisen turvallisuustilanteen vaatimuksiin, luonnehtii Häkkänen esityksiä.