Puolustusministeri: Venäjän toimiin vastataan valmiudella
Venäjän ulkopoliittiset toimenpiteet ovat aiheuttaneet epävarmuutta Suomen lähialueille, mihin vastataan sekä kansallista valmiutta kohottamalla että kansainvälisellä yhteistyöllä.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mielestä puolustuspolitiikka näyttää onnistuneen hyvin tänä vuonna. Tänään keskiviikkona pitämässään ajankohtaiskatsauksessa hän viittasi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) joulukuun alussa julkaisemaan haastattelututkimukseen, jonka mukaan suomalaisten luottamus puolustuspolitiikan hoitoon on kasvanut viime vuodesta.
Niinistö kuitenkin huomautti, että Venäjän toimien seurauksena puolustuspolitiikkaan on kiinnitettävä jatkossa entistäkin enemmän huomiota.
– Venäjä on osoittanut, että poliittisiin päämääriinsä päästäkseen se on valmis näyttämään ja myös käyttämään sotilaallista voimaa. Minun tulkintani on, että Venäjällä ei ole välttämättä strategiaa ulkopolitiikasta, vaan kyse on enemmänkin taktiikasta. Presidentti Putinin luonnetta kuvastaa hyvin se, että hän on judoka, ei shakinpelaaja, Niinistö pohtii.
Venäjä on aiheuttanut Itämeren alueelle poliittista epävakautta, johon Suomi on vastannut kohottamalla sotilaallista valmiuttaan. Niinistön mukaan ilma- ja merivoimissa valmiustaso on ollut aina hyvällä tasolla, mutta maavoimissa on keskitytty enemmän koulutustehtäviin. Nyt kuitenkin myös maavoimat on nostanut valmiuden etusijalle.
Niinistö kertoo, että myös puolustusministeriössä on tehty vuoden aikana omia toimenpiteitä puolustusvoimien reagointikyvyn kohottamiseksi.
– Olemme valmistelleet lakiesityksen, joka mahdollistaa reserviläisten kutsumisen kertausharjoitukseen heti, jos kyseessä on joustava valmiuden kohottaminen. Myös kertausharjoituspäivien enimmäismäärä tullaan kaksinkertaistamaan.
Kansainväliset harjoitukset ovat tärkeä puolustusvoimien puolustusvoimien reagointikykyä parantava tekijä.
– Kansainvälinen yhteistyö tarjoaa meille harjoituksissa sellaista suorituskykyä, jota itsellämme ei ole, kuten sukellusveneitä tai ilmatankkauskalustoa, Niinistö toteaa.
Tänä vuonna toteutettiin kaikkiaan 87 kansainvälistä harjoitusta. Ensi vuodelle niitä on suunnitteilla 84 kappaletta. Sotilasliitto Naton kanssa tehtävien harjoitusten lisäksi Suomi on vuoden aikana tiivistänyt kahdenkeskistä puolustusyhteistyötään Ruotsin kanssa ja allekirjoittanut yhteistyöasiakirjat Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa.