Jesse Hiltunen, puolustusvoimat

Jussi Niinistö 216. Maanpuolustuskurssin avajaisissa vuonna 2016.

Puolustusministeri Niinistö pohti puheessaan nimityksiä vuoden 1918 sodalle

Oskari Rinne

Jussi Niinistö käsitteli useita vuoden 1918 sodan nimityksiä puheessaan Vuoden 1918 sodan nimet -seminaarissa. Niinistön mukaan vapaussota-nimitystä tulisi käyttää rohkeammin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi ajatuksiaan vuoden 1918 sodan nimistä samannimisessä seminaarissa torstaina.

Niinistön mukaan on harmi, että kapina-nimitys on jäänyt vuoden 1918 tapahtumista puhuttaessa vähälle käytölle, vaikka se vielä ennen viime sotia oli varsin yleisesti käytössä.

– Kiistatonta on, että vuonna –18 punakaartilaiset yrittivät kaapata vallan maailman kansanvaltaisimmalta eduskunnalta ja sen asettamalta hallitukselta, Niinistö alleviivasi puheessaan.

Niinistö muistutti, että varsin yleinen nimitys, kansalaissota, jättää huomioimatta sen, ettei kyseessä ollut vain suomalaisten keskinäinen välienselvittely, vaan mukana oli myös venäläisiä ja saksalaisia sotilaita. Kansalaissota oli Niinistön mukaan vasemmistolaisittain ajatteleville sopiva, sillä se ei tuonut esiin punaisten nousua demokratiaa vastaan.

Sisällissotaa Niinistö piti kansalaissotaa parempana nimityksenä, koska se kertoo, että vastakkain ovat saman maan kansalaiset.

– Ja yleensähän siihen on sekaantunut myös vieraita valtioita, Niinistö lisäsi viitaten sisällissota-nimitykseen.

Niinistön mukaan sisällissotaa pidetään neutraalimpana nimityksenä kuin kansalaissotaa. Molemmissa on kuitenkin se ongelma, että ne mitätöivät sodan historiallisen merkityksen. Vapaussota-nimitys tuli sodan päätyttyä viralliseksi nimitykseksi Suomessa aina lakitekstejä ja muistomitaleita myöten.

– Puolustusvoimissa nimitys on säilynyt käytössä näihin päiviin saakka, jos kohta haparointiakin esiintyy. Se on historiatonta, sillä se oli vapaussota, joka synnytti Suomen armeijan, Niinistö väläytti.

Sodan kauheuksista Niinistö nosti esiin erityisesti terrorin. Punaiset surmasivat tuhansia vankeja ja siviilejä, ja valkoiset kostivat punaisten teot ankaralla ja kohtuuttomallakin tavalla.

– Ilman anarkiaa ja punakapinaa ei olisi ollut punaista terroria eikä ilman punaista terroria olisi ollut valkoista kostoa, Niinistö kuitenkin muistutti.

Niinistön mukaan media käsittelee vuoden 1918 sotaa liian yksipuolisesti.

– Tätä historian lainalaisuutta – syytä ja seurausta – olisi suomalaisen median useamminkin pysähdyttävä miettimään, eikä alituiseen vain hekumoida valkoisella terrorilla tapahtumasarjan taustoista kertomatta.

Niinistö tunnusti puheessaan olevansa vapaussota-nimityksen puolestapuhuja ja toivovansa termin rohkeampaa käyttöä. Hän kuitenkin sanoi ymmärtävänsä, että vapaussodasta puhuminen vaatii nykyilmapiirissä rohkeutta.

– Helpompaa on mennä virran mukana ja puhua sisällissodasta, joka on muka neutraalein nimitys, Niinistö sanaili.

– Mutta väitän, että ajan oloon vapaussota-nimitys valtaa alaa. Lopulta vapaussota voittaa, hän jatkoi.