Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Jan Heikkilä

Puolustusministeri Niinistö ei saanut vastausta Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisilta sotaharjoitukseen osallistumisesta.

Puolustusministeri Niinistö kutsui USA:n mukaan suursotaharjoitukseen

Olli Kemppainen

Puolustusministeri Jussi Niinistö on esittänyt Yhdysvalloille kutsun osallistua Suomessa vuonna 2020 tai 2021 järjestettävään pääsotaharjoitukseen. Ainakin Ruotsi on tulossa myös mukaan.

Niinistö esitti kutsun Yhdysvaltojen puolustusministerille James Mattisille, joka vieraili Suomessa 6.–7. marraskuuta ja osallistui tapaamisiin Pohjoisen ryhmän eli Pohjoismaiden, Baltian maiden, Puolan, Saksan, Alankomaiden ja Britannian puolustusministerien kanssa.

Mattis tapasi vierailullaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Puolustusministeri Niinistö perusteli Mattisin tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa kutsua sillä, että Yhdysvallat on ollut Suomella tärkeä ja keskeinen kumppani viimeistään siitä lähtien, kun Suomi hankki Hornet-hävittäjät 1990-luvun alkupuolella.

Niinistö sanoi kertoneensa Mattisille, että Suomessa on Ruotsin Aurora-harjoituksen jälkeen herännyt kiinnostus järjestää vastaavanlainen suuri harjoitus loppusotaharjoituksena ja että Yhdysvaltojenkin osallistuminen siihen olisi ihan suotavaa. Mitään vastausta Mattis ei kutsuun vielä antanut.

Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministerien kahdenkeskisessä tapaamisessa keskusteltiin muun muassa Itämeren alueen turvallisuudesta. Niinistön mukaan keskustelussa todettiin, että Yhdysvaltojen läsnäolo alueella lisää vakautta.

– Sanoin, että arvostamme Yhdysvaltojen tukea Suomen Nato-kumppanuuden kehittämiselle ja olemme tyytyväisiä asemaamme enhanced opportunities -partnerina yhdessä neljän muun maan kanssa. Ministeri Mattis kertoi, että Yhdysvallat arvostaa tätä Suomen linjaa, sotilaallista liittoutumattomuutta mutta vankkaa yhteistyötä kumppanimaiden kanssa ja ymmärtää sen, että Suomen kansa ei ole Natoon liittymässä, Niinistö kertoi.

Ministerit keskustelivat myös kriisinhallintaoperaatioista. Niinistön mukaan Yhdysvallat toivoisi, että muut maat tarkastelisivat mahdollisuutta lisätä osallistumistaan Afganistanin operaatioon. Suomella on Afganistanissa nyt kolmekymmentä sotilasta ja mahdollisuus on nostaa määrää 40:een. Suurempi lisäys vaatisi eduskunnan ja tasavallan presidentin käsittelyn sekä rahoituksen löytämisen.

– Pääesikunta antaa oman arvionsa siitä, minkälaisia joukkoja sinne olisi mielekästä lähettää, jos siihen poliittisesti päädytään, Niinistö sanoi.

Mattis ei tullut tapaamisen jälkeen yhteiseen lehdistötilaisuuteen, mutta tv-kamerat pääsivät tapaamisen aluksi tallentamaan ministerien lausunnot. Yhdysvaltalaisministeri muun muassa onnitteli Suomea satavuotisesta itsenäisyydestä.

Mattis osoitti suomalaisille myös lukuisia kiitoksia ja osansa saivat niin Helsinkiin perustettu hybridiosaamiskeskus kuin suomalaiset sotilaatkin. Mattis kehui suomalaisia joukkoja taktisesta tehokkuudesta ja korkeasta moraalista ja sanoi, että tätä yhdistelmää tarvitaan nykyisessä maailmassa, kun on asetettava standardeja muulle maailmalle.