Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa Anttti Kaikkonen luovuttamassa verta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen luovutti verta osana reserviläisten kampanjaa.

Puolustusministeri luovutti verta reserviläisten kampanjassa – kommentoi myös Euroopan turvallisuuspoliittista tilannetta

Johannes Klinge

Kampanjan tarkoitus on innostaa reserviläisiä luovuttamaan verta ja täydentää Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun verivarastoja. Puolustusministeri Kaikkonen kommentoi Ruotuväelle puolustusyhteistyön nykyistä tilaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen saapui perjantaina 4. maaliskuuta Punaisen Ristin Helsingin Veripalveluun Kivihakaan luovuttamaan verta osana Reserviläinen ei luovuta! (paitsi verta) -kampanjaa.

– Verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti ja hienoa, että tällainen kampanja on järjestetty. Kannustan kaikkia kynnelle kykeneviä mukaan, puolustusministeri kommentoi.

Euroopan poliittinen tilanne toi myös verenluovutuksen tärkeyden uudella tavalla esiin.

– Tässä kiristyneessä jännitteisessä tilanteessa on itse kunkin hyvä miettiä, mitä voi tehdä yhteiskunnan hyväksi, ja verenluovutus on yksi pieni, mutta arvokas ele, Kaikkonen painottaa.

Reserviläisten verenluovutuskampanja oli alun perin Helsingin reserviläispiirin sisäinen tempaus, kertoo Helsingin seudun reserviläispiirin puheenjohtaja Marko Nikkanen. Se kuitenkin levisi pian maanlaajuiseksi, kun myös Reserviläisliitto kiinnostui siitä. Nyt mukana haastettuna ovat lisäksi Reserviupseeri- sekä Maanpuolustusnaisten liitot.

– Lähtökohtaisesti yleishyödylliseksi reserviläistoiminnaksi suunnattu kampanja muuttui Ukrainan sodan vuoksi selkeästi myös varautumistoimenpiteeksi, Nikkanen toteaa.

Nikkasen mukaan kampanjan tavoitteena on saada kasvatettua Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun veriluovuttajareserviä ennen kesälomakauden alkua, sillä kesäisin ja lomakaudella verenluovuttajien rekrytointi on usein haasteellisempaa. Kampanjaan sisältyy kilpailu ja sen voittaa se yhdistys, joka luovuttaa jäsenmääräänsä suhteutettuna eniten verta. Voittaja palkitaan piirin ja liiton taholta.

Kampanja on ensimmäinen laatuaan, vaikka reserviläiset ovat olleet aikaisemminkin aktiivisia verenluovuttajia muun muassa yhdistystasolla. Nikkanen kertoo, että kampanjasta on tarkoitus tehdä vuosittainen.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun johtaja, Pia Westman kertoo, että Suomessa tarvitaan joka päivä noin 800 verenluovuttajaa. Luovutettua verta vastaanottaa noin 40 000 potilasta vuodessa, erilaisista syistä.

- Tämä veri menee Suomessa käytettäväksi sairaaloissa, Westman sanoo kampanjassa luovutetusta verestä.

Hänen mukaansa verta on vaikea sen huonon säilyvyyden vuoksi kuljettaa kauemmas ulkomaisiin kriiseihin.

Westman kertoo, että kampanja on punaiselle ristille hyvin arvokas asia. Hän myös korostaa veripalvelun merkitystä valmiusorganisaationa osana Suomen Punaisen Ristin valmiutta.

Veripalvelun tehtävänä on normaali- ja poikkeusoloissa vastata Suomen verihuollosta.

– Mehän itse asiassa tarvitsemme, samalla tavalla kuin Puolustusvoimat, reserviä, jota me sitten tarvittaessa mobilisoimme potilaiden tarpeiden mukaan.

Hän muistuttaa, että veripalvelu Suomessa on alkanut Puolustusvoimien veripalveluna. Sillä on pitkä historia Puolustusvoimien kanssa ja säännölliset varuskuntaluovutukset ovat sille tärkeitä. Niitä on tarkoitus jälleen aktivoida pandemian jälkeen.

Westman toivoo, että kampanja aktivoi miehiä luovuttamaan verta. Hänen mukaansa vain vähän reilut 40 prosenttia veren luovuttajista on miehiä, vaikka he voivat luovuttaa verta naisia useammin. Veren luovutus on hänen mukaansa tärkeää yhteiskunnallisen valmiuden suhteen.

Puolustusyhteistyö näyttää vilkastumisen merkkejä

- Kansainvälinen yhteydenpito on hyvin tiuhaa näinä aikoina, Kaikkonen kommentoi kansainvälistä tilannetta.

Hänen mukaansa muun muassa JEF-yhteistyö on aktiivista ja näyttää siltä, että Iso-Britannia haluaa ottaa entistä vahvempaa roolia hiljaisemman, brexitin jälkeisen tauon jälkeen. Hän mainitsee myös Ranskan aktiivisuuden.

- Ranska on EU:n puheenjohtajamaa ja on tärkeää, että Macron on aktiivinen. Hänhän on käynyt keskustelua Putinin kanssa ja on tärkeää, että tätä keskusteluyhteyttä pidetään yllä ja pyritään edelleen myös diplomatian kautta vaikuttamaan tilanteeseen.

Kaikkonen painottaa myös Ruotsin kanssa tehtävän tiiviin puolustusyhteistyön merkitystä ja kertoo, että tavoitteena on vielä tiivistää sitä.

- EU-tasolla viimeistellään parhaillaan strategista kompassia, linjataan nimenomaan puolustusyhteistyön tiivistämistä ja se on tarkoitus hyväksyä nyt vielä maaliskuun aikana.

Kaikkonen kertoo, että hänen perjantaiseen esitykseensä puolustushallinnon ja puolustusvoimien määrärahojen lisäämisestä suhtauduttiin vakavasti ja tarpeelle tuli ymmärrystä. Hänen mukaansa päätöksiä voi odottaa myöhemmin keväällä.

Kaikkosen mukaan Puolustusvoimien harjoitusten järjestäminen on paljolti resurssikysymys ja sitä, lisätäänkö harjoittelua voi kommentoida vasta myöhemmin.

Puolustusministerin mukaan Suomen Ukrainaan lähettämä puolustustarvikeapu sekä sisäministeriön sekä kansalaisjärjestöjen toimesta lähetetty humanitäärinen apu ovat matkalla.