Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuvassa puolustusministeri Antti Häkkänen antamassa puhettaan valtakunnalisen maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen painotti valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Naton ja Yhdysvaltojen kasvavaa roolia maanpuolustuksessa.

Puolustusministeri Häkkänen: Reserviläiset mukaan Naton valmiusjoukkoihin

Oskar Äyräpää

Puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa, että Suomi voi lähettää vapaaehtoisia reserviläisiä Naton valmiusjoukkoihin.

Valtakunnallinen maanpuolustuskurssi 246 sai juhlallisen alun, kun Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja puolustusministeri Antti Häkkänen avasivat kurssin Helsingin Ritarihuoneella maanantaina.

Häkkänen keskittyi puheessaan Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Emme enää valmistaudu puolustamaan Suomea yksin, tukenamme on maailman vahvin sotilasliitto, Häkkänen totesi.

Häkkänen ilmoitti, että reserviläisiä tulee todennäköisesti osallistumaan Naton valmiusjoukkoihin tulevina vuosina. Lähtökohtaisesti osallistuminen olisi vapaaehtoista, mutta jos reserviläinen liittyy valmiusjoukkoon, hänellä olisi myös velvoitteita.

Häkkäsen mukaan hallitus pyrkii uudistamaan asevelvollisuuslakia vuoteen 2025 mennessä, jotta reserviläisten osallistuminen olisi mahdollista ja juridisesti selkeää.

Häkkänen nosti puheessaan esille myös mahdollisesti voimaan astuvan DCA-sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa. Sopimus mahdollistaisi yhdysvaltalaisten joukkojen toiminnan Suomessa ja määrittäisi, missä joukot voivat toimia, miten ne siirtyisivät Suomeen ja mikä olisi yhdysvaltalaisen sotilaan juridinen asema Suomessa. Häkkäsen mukaan sopimus voisi olla ponnahduslauta yhä tiivistyvälle yhteistyölle.

Häkkänen lopetti puheensa painottamalla kokonaisturvallisuuden tärkeyttä. Vaikka paljon on tehty, paljon on vielä tehtävänä, hän totesi.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen korosti, että EU-maiden pitää tehdä jatkossa enemmän oman turvallisuutensa puolesta ja valmistautua kasvavaan rooliin kriisinhallinnassa lähialueilla, koska Yhdysvallat keskittyy yhä enemmän Aasiaan. Kivinen myös muistutti puheensa lopuksi kokonaisturvallisuuden tärkeydestä. 

Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien tarkoituksena on parantaa yhteiskunnan eri sektoreiden yhteistoimintaa poikkeusoloissa ja edistää kokonaisturvallisuuden eri aloilla työskentelevien henkilöiden verkostoitumista. Maanpuolustuskursseihin kutsutaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä. Kursseja on järjestetty 1960-luvulta lähtien.