Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Suomen Punainen Risti

Kuvassa Punaisen ristin työntekijö

Suomen Punainen Risti tarjoaa vapaaehtoista kriisiapua sitä tarvitseville.

Punainen Risti tukee kriisialueilta paenneiden mielenterveyttä

Valtteri Vesarinne

Kriisialueilta paenneiden mielenterveyttä tukeva Turvallinen mieli-kampanja on käynnistynyt onnistuneesti Suomen Punaisen Ristin mukaan. Paenneiden mielenterveyden tukeminen on tärkeää integroitumisen kannalta.

Suomen Punaisen Ristin maaliskuussa aloitettu Turvallinen mieli -kampanja tukee konflikti-alueilta paenneiden ihmisten mielenterveyttä. Hanketta alettiin suunnitella maaliskuussa, ja tällä viikolla SPR järjesti ensimmäisen konkreettisen tapaamisen vapaaehtoisten tukijoiden ja pakolaisten välillä.

Hankkeen projektikoordinaattorin Katariina Väisäsen mukaan ensimmäinen tapaaminen vaikutti hyvin lupaavalta, ja sujui kaikin puolin hyvin.

– Yksi tavoitteista tässä on konfliktialueilta paenneiden kannalta saada tuettua heidän mielenterveyttään, ja kehittää erilaisia psykososiaalisia aktiviteettejä tähän. 

Uuteen ympäristöön muuttaminen konfliktin keskeltä on aina hyvin vaikea tilanne mielelle, minkä takia tätä työtä tehdään, hän kommentoi.

Tällä hetkellä toimintaa on tarkoitus järjestää yhä aktiivisemmin esimerkiksi erinäisten kokoontumisten ja työpajojen avulla. Toimintamalleja jalkautetaan syksyn mittaan yhä enemmän ja enemmän Punaisen Ristin paikallisosastoille ympäri Suomen.

Punaiseen Ristiin kuuluu yli 20 000 vapaaehtoista, joista halukkaat koulutetaan toimimaan juuri pakolaisten kanssa. Väisäsen mukaan vapaaehtoistyöhön ei tarvita minkäänlaista aiempaa koulutusta. Pääasia on se, että vapaaehtoisilla on halua ja kiinnostusta auttaa apua tarvitsevia.

– Koko meidän työ perustuu vapaaehtoisiin, ja he sitten järjestävät näitä työpajoja ja vertaistukiryhmiä paenneiden kanssa.

Konfliktialueilta paenneiden mielenterveyden tukemisen lisäksi hankkeen toinen päätavoitteista on tukea myös vapaaehtoisten mieltä.

– Meidän vapaaehtoiset tukijat kohtaavat työssään hyvin erilaisia henkilöitä, ja joskus myös omakin mielenterveys saattaa järkkyä niistä tarinoista, joita etenkin kriisialueilta tulleilta kuulee. Projektin toinen tavoite onkin tarpeen tullen tukea myös vapaaehtoisten mielenterveyden ylläpitämistä, Väisänen selittää.

– Erilaisten purkumenetelmien kehittäminen ja vertaistukiryhmien luominen ovat kaksi hyvää esimerkkiä tavoista, joilla myös vapaaehtoisia voidaan tukea, hän lisää.