Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Asevelvollinen voi helposti noutaa paketin automaatista itse.

Postiautomaatit varusmiehille kokeilussa

John Nyholm

Kainuun ja Karjalan prikaateissa on aloitettu kokeilu uudesta postipalvelusta, jossa varusmies voi noutaa postinsa itse varuskunnassa sijaitsevasta pakettiautomaatista. Kokeilu on Puolustusvoimien ja Postin välinen yhteistyöprojekti.

Posti on käytännössä vanhimpia Puolustusvoimien kumppaneita, mutta virallinen kumppanuus solmittiin vasta viime vuonna, kertoo kapteeniluutnantti Hannu Ikävalko Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen esikunnasta. Hän toteaa, että Puolustusvoimien ja Postin välistä kumppanuutta hyödynnetään asevelvollisten palveluksen aikaisen hyvinvoinnin kehittämiseen ja postipalveluiden kehittämiseksi.

Ikävalko toivoo, että uusi pakettiautomaattipalvelu vapauttaa Puolustusvoimien omia resursseja postin käsittelystä ja nopeuttaa toimitusaikoja kun käsittelyketju lyhentyy Postin ja vastaanottajan välillä.

Posti saapuu sotkuun

Tällä hetkellä varusmiehen oman perusyksikön osoitteeseen voi lähettää esimerkiksi paketteja varusmiehelle. Joukko-osastossa käytännössä henkilökunnan jäsen tai kirjuri käy noutamassa paketin esikunnasta ja toimittaa sen yksikköön, sen jälkeen lähetys on saatavissa päivystäjän pöydältä tai kirjureilta.

Uudessa järjestelmässä paketti saapuu sotilaskodissa sijaitseville pakettiautomaateille, ja asevelvollinen voi noutaa lähetyksensä sieltä.

– Posti lähettää ilmoituksen lähetyksestä puhelinnumeroon, joka lähetystä tehdessä on ilmoitettu ihan samalla tavalla kuin normaalistikin tuolla siviilipuolella.

Lähetykset kannattaa aina käydä noutamassa mahdollisimman nopeasti tai viimeistään seitsemän vuorokauden sisällä siitä, kun paketti on saapunut automaattiin, huomauttaa Ikävalko. Jos lähetys jää automaattiin yli viikoksi, se aiheuttaa aina lisäkustannuksia ja lähetyksen palauttamisen. Paketin lähettäjän kannattaa käydä tutustumassa Postin verkkosivuilla, miten postia lähetetään pakettiautomaattiin.

Voidaan laajentaa viimeistään vuoden päästä

Pakettiautomaattien kokeilu tehdään kahdessa joukko-osastoissa, Karjalan ja Kainuun prikaateissa. Ikävalkon mukaan jo puolen vuoden aikana saattaa olla mahdollista kerätä riittävästi tietoa järjestelmän toimivuudesta niin, että sitä voidaan laajentaa asteittain muihin joukko-osastoihin.

– Tavoitteena on, että vuoden päästä voidaan alkaa laajentamaan sitä, edellyttäen, että se osoittautuu hyväksi kokeiluksi ja tarpeelliseksi palvelun muodoksi.

Ikävalko toivoo, että uutta palvelua käytetään paljon, niin kokeilun aikana pystytään keräämään mahdollisimman paljon tietoa pakettiautomaattien toimivuudesta ja palvelun tarpeellisuudesta.

Älä tilaa sellaista, mitä et haluaisi vanhempasi näkevän

Lähetysten lähettämisessä ja tilauksessa pitää noudattaa Postin lähetysmääräyksiä. Puolustusvoimat valvoo lähetystoimintaa ja laittomasta materiaalista seuraa aina poliisitutkinta.

– Pitäisin hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että se mitä äidille ei voi näyttää ja poliisille ei voi kertoa, niin sellaista ei pidä lähettää joukko-osastoonkaan.

Ikävalko korostaa myös, että kirje- ja pakettisalaisuutta kunnioitetaan, ja pakettiautomaattien myötä se vielä paranee, koska lähetysten toimitus- ja käsittelyketju lyhenee.