Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat

Eversti Rami Saari kertoo ottaneensa komentajan tehtävät vastaan odottavaisin mielin.

Porin prikaatia johdetaan Lontoon opein

Roni Raunola

Eversti Rami Saari otti vastaan Porin prikaatin komentajan tehtävät vuodenvaihteessa. Karjalan prikaati siirtyi samaan aikaan prikaatikenraali Pasi Välimäen komentoon.

Royal College of Defence Studies -sotilasakatemiassa ylemmän päällystön kurssilla kouluttautunut eversti Rami Saari siirtyi Porin prikaatin komentajaksi Lontoosta. Saari kertoo, että Suomi ja puolustusvoimat saivat suitsutusta vuoden mittaisella kurssilla.

– He ihailivat yhteiskuntaamme, joka on kansainvälisten tutkimustenkin perusteella tasa-arvoinen: kunnioitetaan toisia ihmisiä ja huono-osaisia autetaan, Saari toteaa.

– Näen yleisen asevelvollisuuden yhtenä tekijänä, täälläkin ollaan tasavertaisia ja kaikilla on mahdollisuus edetä tai hakeutua haluamaansa koulutukseen. Meillä on monet asiat todella hyvin ja niistä tulisi pitää huolta.

Muun muassa Karjalan prikaatin esikuntapäällikkönä, Reserviupseerikoulun reserviupseerikurssin johtajana sekä Puolustusvoimauudistusta suunnittelevan työryhmän (TR15) jäsenenä Pääesikunnassa palvellut Saari palaa Porin prikaatiin yli 20 vuoden tauon jälkeen. Tällöin hän toimi prikaatissa kouluttajana.

– Palaan Säkylään hyvillä mielin. Olen lähtenyt täältä jo vuonna 1995, ja varuskunta on kehittynyt paljon niistä ajoista. Muutoksia on tullut runsaasti, kuten Niinisalon liittäminen Porin prikaatiin, Saari sanoo.

Jatkossa Saari haluaa, että Porin prikaatin koulutuksesta tulee entistä nykyaikaisempaa ja suoraviivaisempaa. Hänen mukaan varusmiespalveluksessa on paljon tarpeettomia käytäntöjä, kuten odottelua.

– Yksi hauska esimerkki on pinkkojen teko. Sen kielsin, sitä ei enää tehdä täällä. Keskitymme ensimmäiseen sodan ajan tehtävään, siitä selviytymiseen ja ensimmäisen taistelun voittamiseen, Saari toteaa.

Väistyvä komentaja, eversti Arto-Pekka Nurminen toimi tehtävässä syyskuusta 2014 alkaen.

Komentaja vaihtui niin ikään Karjalan prikaatissa, kun aiemmin erityistehtävissä Pääesikunnassa työskennellyt Pasi Välimäki korvasi tehtävässä prikaatikenraali Jari Kallion. Vuodesta 2014 Karjalan prikaatin komentajana toiminut Kallio siirtyy maavoimien operaatiopäälliköksi.

Prikaatikenraali Välimäellä on kokemusta muun muassa tehtävistä KFOR:in tiedustelupäällikkönä Kosovossa sekä suomalaisen kriisinhallintajoukon apulaisoperaatiopäällikkönä Afghanistanissa. Karjalan prikaatissa hän on toiminut aiemmin pataljoonan komentajana.