Daniel Torsell

Ida Paulin esiintymisasukseen valitsema punainen mekko toimi kauniina kontrastina Laivaston soittokunnan valkoisille univormuille.

Pop-kappaleet taipuvat myös sotilasmusiikiksi

Ville Riihonen

Laulaja-lauluntekijäduo Ida Paul & Kalle Lindroth on saanut kesän aikana kokea, millaista on esiintyä soittokunnan kanssa.

Viimetorstaiseen Santahaminassa järjestettyyn konserttiin oli saapunut reilusti yleisöä. Laivaston soittokunnan kanssa esiintynyt laulaja-duo Ida Paul & Kalle Lindroth oli myös häkeltynyt parituhatpäisestä yleisöstä. Molemmat kehuivat konseptia hyvin toimivaksi.

– Esiintyminen soittokunnan kanssa on ollut tosi siistiä ja samalla täysin uusi kokemus, Paul kertoi konsertin juontajan haastattelussa.

– On suuri kunnia saada tehdä töitä tällaisten ammattilaisten kanssa. Tosi hieno kokemus, Lindroth suitsutti.

Lindroth kehui kitaristi Tuomas Norjasen tekemiä sovituksia hyvin onnistuneiksi. Norjanen sovitti keikkasetin verran Paulin ja Lindrothin kappaleita soittokunnan kokoonpanoon sopiviksi.

– Tässäkin on vähän Star Wars -tunnelmaa alussa, Lindroth hauskuutti yleisöä välispiikissään ja tunnustautui samalla kovaksi sarjan faniksi.

 

Kitaristi Tuomas Norjanen sovitti duon kappaleet Laivaston soittokunnalle. Hän on itse entisiä Varusmiessoittokunnan kitaristeja.

 

Paul opiskelee yhdysvaltalaisessa yliopistossa, joten välillä duon aikataulujen yhteensovittaminen on haastavaa. Kesän aikana he ehtivät vetää reilu 30 keikkaa, minkä lisäksi uusia kappaleitakin on syntynyt. Ne on tarkoitus äänittää vielä seuraavan parin viikon aikana, ennen Paulin lähtöä rapakon taakse.

Lindrothin sanojen mukaan viimeiset pari vuotta ovat kulkeneet tiiviiseen tahtiin.

– Sopii erittäin hyvin, että saa pari kuukautta ottaa vähän iisimmin. Nyt on oikeastaan ensi kertaa elämässä sellainen tilanne, että voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan, ja se on aika hemmetin siistiä. Tuntuu etuoikeutetulta, hän jatkoi.

Duo kirjoittaa kappaleensa pääosin alusta loppuun itse ja ohessa tekevät biisejä myös muille artisteille.

– Jokainen sessio on erilainen ja siinä se viehätys onkin – ikinä ei tiedä, mitä tulee syntymään. Meillä biisien työstäminen on lähinnä ideoiden heittelyä: jammaillaan vähän akustisten kitaroidemme kanssa, mietitään sointuja ja pallotellaan ideoita keskenämme, Paul valotti duon työskentelytapoja.

 

Ida Paul jatkaa syksyllä opintojaan Yhdysvalloissa. Se tuo Kalle Lindrothille kaivatun hengähdystauon hektisestä musiikin täyttämästä arjesta.

 

Paul ja Lindroth viihtyvät kollegoina hyvin yhdessä, mutta aina riidoilta ei vältytä.

– Ensimmäinen vuotemme sujui aika helposti ja ensimmäinen levykin saatiin kirjoitettua tosi sopuisasti. Mutta tänä kesänä, kun ollaan tuijotettu asfalttia sellaiset 15 000 kilometriä, Idalla ei ole ajokorttia, mä olen ajanut kaikki matkat ja se on välillä vaan nukkunut ja välillä kyselee tai valittaa vieressä, niin ollaan me muutaman kerran riidelty, Lindroth nauroi.

– Mutta siinä vaiheessa kun me tehdään musaa niin me ei olla varmaan koskaan riidelty, hän kiirehti täsmentämään.

Paulin mukaan kaksikko osaa antaa toisilleen rakentavaa palautetta ja toisaalta puhua asioista suoraan.

– Duo-bändinä on turhaa tehdä sellainen biisi joka ei tunnu toisesta hyvältä. Totta kai se [biisien teko] vaatii aina kompromisseja, mutta loppujen lopuksi pitää pyrkiä tekemään sellainen biisi, jonka molemmat voivat allekirjoittaa, Paul painotti.