Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Pojasta mieheksi?

Varusmiespalveluksesta puhutaan aikana, jolloin pojista tehdään miehiä tai jopa tosimiehiä. Nykypäivän miehekkyyden mittapuussa tulisi kuitenkin tarkastella muutakin kuin sotilaallista jämäkkyyttä.

Palveluksen aloittamisen ajankohtani määrättiin alun perin vuoden 2017 syksyn kutsunnoissa. Pelokasta nuorta vastapäätä istunut majuri leimasi palvelukseni alkavan kesällä 2019 Porin prikaatissa. Aloitettuani opiskelut päätin kuitenkin lykätä varusmiespalvelustani valmistumiseeni saakka ja päätöksestäni sainkin kuulla vanhemman sukupolven naljailuja: "Vasta parin vuoden päästä sitten sinustakin tulee mies."

Mitä on olla mies? Ennen inttiä olen asunut pari vuotta jo omillani ja koen kasvaneeni hiljalleen itsenäiseksi ja vastuuntuntoiseksi nuoreksi aikuiseksi. En kuitenkaan ole kokenut vielä reservin auringon kirkkautta, joten ilmeisesti mieheksi kasvamiseni on kaukana horisontin takana. Onko aikuiseksi varttumiseni ja samalla miehekkyyteni suoraan verrannollinen siis siihen, kuinka monta laukausta olen ampunut rynnäkkökiväärillä ja kuinka monta yötä olen viettänyt puolijoukkueteltassa?

Alokaskaudella monista tupalaisistani, myös minusta, huokui epävarmuus uuden edessä. Yhden alokkaan kanssa harjoittelimme ensi alkuun, miten rusetti solmitaan. Siivouspalvelukset olivat ensimmäisellä viikolla lähinnä silmänlumetta, sillä useallakaan märkä rätti ei pysynyt lainkaan kädessä. Viikkojen kuluessa ja sotilasvalan lähestyessä monista kuoriutui itsevarmoja siivoojia, joilta sujui maihareiden nauhojen solmiminenkin tiukassa aikataulussa. "Miehekkyyttä" oli ilmassa eikä kyse ollut ampumatuloksilla rehvastelusta tai ensiyön kärsimyksillä leveilystä. 

Intin tärkeimmät opetukset tulevaisuuden arkeen kumpuavat muualta kuin ampumaratapäivistä ja metsäöistä. Monelle palveluksensa aloittavalle Puolustusvoimat tarjoaa ensimmäistä kertaa ympäristön, joka opettaa nuoret muun muassa siivoamaan jälkensä ja syömään säännöllisesti. Toisin sanoen intti tarjoaa eväät varusmiehelle oman arkensa pyörittämiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö taitoja voisi oppia aikaisemmin – aloittaa aikuiseksi kasvamisen pitkän polun jo siviilissä. 

Vaikka intissä pojista tehdään sotilaita, stereotyyppinen sotilaallisuus ei tarkoita siviilissä miehekkyyttä. Miehekkyys arjessa on velvollisuuksien hoitamista kotona ja työpaikalla, lupausten täyttämistä läheisilleen ja sängyn petaamista aamuisin. Näihin tavoitteisiin voi päästä jo ennen inttiäkin, vaikka varusmiespalvelus toki näihin valmiuksia antaa.

Varusmiespalveluksen aloittamisen keski-iän ylittämisestäni huolimatta en itsekään ole tänne aikuisena miehenä tullut. Ikävä kotiin ja perheen luo on ollut etenkin pitkillä kiinniolojaksoilla suuri. Ehkä miehekkyyttä toisaalta onkin myöntää itselleen, että kaipaa läheisiään eikä intissä oleminen ole aina helppoa. Ehkä siis minäkin lähden täältä aikanaan enemmän miehenä kuin mitä tänne tultaessa olin.