Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Roslander

Tuoreet luutnantit kävivät ilmoittautumassa tasavallan presidentille.

Poikkeusolot eivät vieneet kadettien ylentämistilaisuuden arvokkuutta

Eero Roslander

Kadetit ylennettiin luutnanteiksi poikkeuksellisessa ylentämistilaisuudessa Maanpuolustuskorkeakoululla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylensi valmistuvan 104. kadettikurssin ja 87. merikadettikurssin valmistuvat kadetit luutnanteiksi ja nimitti nämä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen upseerin virkoihin perjantaina 28.8 järjestetyssä ylentämis- ja nimittämistilaisuudessa. 

Tilaisuus järjestettiin poikkeuksellisesti ilman yleisöä. Tuoreiden luutnanttien omaisille järjestettiin mahdollisuus seurata tilaisuutta verkon välityksellä. 

– Vallitsevassa tilanteessa kurssin viralliset päätöstapahtumat pidetään tällä kertaa täällä Santahaminassa arvokkaasti upseerikoulutuksen perinteitä ja muodollisuuksia kunnioittaen,  Maanpuolustuskorkeakoulun vararehtori, kommodori Vesa Tuominen kommentoi. 

– En sanoisi, että jäämme yhtään varjoon, kun joudumme valitettavasti olemaan täällä, emmekä päässeet presidentin linnaan. Vaikka tietenkin siinä olisi sellainen jatkumo, kun kaikki kadettikurssit ovat siellä valmistuneet. En kuitenkaan koe, että olisimme jääneet mistään paitsi. Tämä oli upea ja todella juhlava tilaisuus, tuore luutnantti Meri Karjalainen kertoo. 

Ylentämistilaisuus alkoi kadettien osastojen marssiessa paikalle Kaartin soittokunnan säestämänä, minkä jälkeen joukot ilmoitettiin tasavallan presidentille. Sotilasvalasta tuttuun tyyliin tuoreet luutnantit vannoivat virkavalan ja lauloivat perinteikkään lippulaulun, minkä jälkeen kukin uusi luutnantti ilmoittautui presidentille. 

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset ovat näkyneet myös Maanpuolustuskorkeakoulun toiminnassa ja valmistuvien kadettien koulutuksessa. Tuoreet luutnantit eivät kuitenkaan koe poikkeusolojen aiheuttaneen haittaa opinnoille. Luutnantti Tommi Möttönen kiitteleekin Tykistökoulua, jossa hän suoritti opintonsa. 

– Haluan kiittää Tykistökoulua, että he saivat kaikesta huolimatta järjestettyä meille tarvittavat lisenssit ja näytöt, sillä ilman niitä työelämään olisi todella vaikea lähteä, Möttönen kiittelee. 

Myös Karjalainen kokee, että poikkeusolosuhteista huolimatta uudet luutnantit lähtevät työelämään vankalla pohjalla. 

– Emme jääneet mistään paitsi, vaikka paljon jouduttiin sopeuttamaan. Me tulemme valmistumaan kaikilla niillä opeilla, joilla oli tarkoituskin, Karjalainen tiivistää. 

Tilaisuudessa virkaan nimitetyt luutnantit jatkavat seuraavaksi upseerin tehtäviin eri puolustushaaroihin ja joukko-osastoihin ympäri Suomea. Sotatieteiden kandidaatiksi valmistuneen on mahdollista jatkaa opiskeluaan maisteriohjelmassa viiden vuoden työelämäjakson jälkeen. 

Kadetit saapuivat tilaisuuteen marssien Porilaisten marssin tahtiin.

Ylennyksien ja nimityksien jälkeen kadetit vannoivat virkavalan.

Tilaisuutta oli seuraamassa puolustusministeri Antti Kaikkonen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.