Tommy Koponen

Amazing NOCA-Race -kilpailuun kuului useita erilaisia tehtävärasteja.

Pohjoismaalaiset merikadetit verkostoituivat Turussa

Ville Riihonen

NOCA 2018 -kadettipäivät järjestettiin tänä vuonna Turussa. Verkostoituminen ja yhteistyön syventäminen ovat vuodesta 1948 järjestetyn tapahtuman päätavoitteita.

Vuosittain järjestettävät Pohjoismaiset merikadettipäivät onnistuivat tänäkin vuonna täyttämään tärkeimmän tavoitteensa: yhteensä 329 merikadettia verkostoitui ja solmi ystävyyssuhteita aurinkoisessa Turussa 1. - 5. elokuuta. Kadettipäiville saapuu merisotakoulujen opiskelijoita kaikista pohjoismaista Islantia lukuun ottamatta. Vanhempien vuosikurssien opiskelijat tapaavat usein vanhoja tuttuja.

– Tavoite on se, että opiskelijat oppivat tuntemaan toisensa, verkottuvat sekä saavat ammatillista pätevyyttä tulevaa uraansa varten, Merisotakoulun johtaja, kommodori Tuomas Tiilikainen tiivisti tapahtuman annin.

– Kun tapahtuma järjestetään vuosittain, niin aika paljon samat naamat näkyvät ja samalla kadettien tehtävät vaihtuvat ja kehittyvät: tulee lisää osaamista ja kokemusta. Siten ne kaveruussuhteet syntyvät, hän jatkoi.

Tapahtumassa korostuu myös akateeminen puoli, jossa pohditaan vuosittain eri teeman mukaisia ammatillisia asioita. Tänä vuonna aiheena oli toiminta monikansallisessa operaatiossa ja mitä haasteita eri kansakuntien yhdessä toimiminen voi sisältää.

– Ensimmäiset palautteet seminaarista olivat tavattoman hyviä. Seminaarin aihe oli aika vaativa, mutta opiskelijat tykkäsivät siitä kyllä, se oli hyvin käytännönläheistä. Kun eri kansallisuudet ja osaaminen yhdistyivät, niin aina oli joku, joka tiesi jostakin asiasta enemmän ja pystyi avaamaan sitä muille, Tiilikainen kehui.

– Lopun perin monikansallisessa toiminnassa tärkeintä on, että ihmiset tuntevat toisensa, luottavat toisiinsa ja tietävät miten he toimivat. Siksikin toisiin tutustuminen tukee ammatillista osaamista, hän painotti.

Merikadetit myös kisaavat tapahtumassa toisiaan vastaan eri urheilulajeissa. Lisäksi perjantaina järjestettiin leikkimielinen Amazing NOCA-Race -kilpailu, jossa erilaisten tehtävärastien kautta pyritään sekajoukkueittain tutustumaan toisiin.

– Käytännössä laitetaan kaikkien kansakuntien opiskelijat sekaisin ja he lähtevät kaupungille tekemään erilaisia odottamattomia tehtäviä. Sen aikana halutaan, että opiskelijat tutustuvat toisiinsa, tekevät töitä yhdessä ja sitä kautta väistämättä oppivat tuntemaan toisiaan, Tiilikainen selvensi.

Kaikista lajeista lasketaan pisteet yhteen tietyn laskukaavan mukaan. Kisoissa valitaan myös koko tapahtuman paras maa, yksittäisten lajien parhaat sekä paras yksittäinen urheilija. Tänä vuonna parhaana maana palkittiin Norja ja yksittäisenä urheilijana Ruotsin Henrik Condrup.

– Norja tunnetaan kovana urheilumaana. Mutta ei suomalaistenkaan tarvitse tappiomielialalla olla: viime vuonna paras yksittäinen urheilija oli suomalainen, Tiilikainen muistutti.

Pohjoismaiden merisotakouluilla on myös muuta yhteistyötä. Kadetit käyvät tutustumassa toisiin kouluihin säännöllisesti kerran vuodessa muutama kadetti kerrallaan.

– Oma opetussuunnitelmamme lähtee pitkälti kuitenkin siitä, että opetus järjestetään pääosin kansallisesti. Toki harjoituksissa tapaamme merellä ja rannikolla, Tiilikainen korosti.

Merisotakoulun johtaja kiitteli vuolaasti Turun kaupunkia sekä kadettejaan järjestelyistä.

– He ovat tehneet paljon töitä tapahtuman onnistuneeksi läpiviemiseksi, Tiilikainen jakoi tunnustusta.