Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Varusmies pyöräilemässä Jeesiön lenkkiä Sodankylässä.

Kilpailuun käsketty varustus oli komposiittikypärä, palveluspuku M05, nahkahansikaat, sekä maiharit.

Pohjoisen puolustajat kilpailivat eilen Jeesiön lenkillä – tältä se näytti

Eemeli Ervasti

Ruotuväen toimittaja osallistui Sodankylässä järjestettyyn Jeesiön lenkkiin 30. elokuuta. 60 kilometrin pyöräilykilpailu painui mieleen ja pakaroihin.

Jeesiön lenkin lähtöalueelta kuuluu jännittynyttä puheensorinaa. 3. Jääkärikomppania on valmistautumassa kilpailun viimeiseen lähtöön. Puheensorina lakkaa välittömästi, kun kilpailun johtaja ylikersantti Juuso Kärki aloittaa yleisten ohjeiden ja varomääräysten kertaamisen. Kello on 9.16 ja kilpailun viimeiseen lähtöön on aikaa enää 14 minuuttia.

Kyseessä on merkittävä päivä, kun varusmiehet pääsevät kilpailemaan henkilökohtaisesta sijoituksesta sekä yksiköiden välisestä paremmuudesta. Komppania on porrastanut lähdön kolmeen kuntotasoon. Rautaisimmat sotilaat odottavat lähtölaukausta rengas lähtöviivan päällä, kun taas itse olen viimeisten lähtijöiden joukossa. Myös komppanian kantahenkilökuntaa näkyy varusmiesten seassa.

Olosuhteet olivat otolliset 

Jeesiön lenkillä on useita nousuja sekä pyöräilyä asfaltti- ja soratiellä. Aluksi raskaat ylämäet alkoivat erottamaan jyviä akanoista. Reitin puolivälissä asfalttitie vaihtui soratieksi, mikä pakotti kilpailijat keskittymään jatkuvasti edessä oleviin kiviin, kuoppiin ja lätäköihin. Raskaampi osuus oli alkanut, mutta onneksi luontoäiti oli siunannut kilpailijoita suotuisilla sääolosuhteilla. 

– Joskus on satanut ihan kaatamalla, minkä seurauksena soratie on mennyt huonoon kuntoon. Tänä vuonna kilpailussa oli kuitenkin oikein hyvä keli. Ilma oli happirikasta, eikä ollut liian kuuma, kommentoi liikuntakasvatusalipseeri ylikersantti Kärki.


Jeesiön pyöräilyreitin korkein nousu on Ahvenvaaran kupeessa. Kuva: Jääkäriprikaati

Pyöräily loppuu pyöräilemällä

Ähinää ja puuskutusta kuului itse kultakin, kun kilometrejä alkoi kerääntyä mittariin. Kilpailijat liikkuivat lähinnä pienissä ryhmissä tai pareittain. Kaveria tsempattiin ja välillä pääsin näkemään myös hymyn toisen varusmiehen suupielillä. 

Osa kilpailijoista oli ajatellut varustuksen pidemmälle kuin muut. Käytössä oli varustevöitä ja erilaisia taskuja, joihin oli varattu vettä. Reitin varrella oli huoltopisteitä, joista olisi voinut saada vesitäydennyksiä, mutta harva halusi tuhlata pysähtymiseen aikaa. Myös rikkoutuneen sotilaspyörän pääsi vaihtamaan aika-ajoin. Järjestelyt olivat hyvät ja reitin ohjeistus oli selkeä.

Maaliin saapui yhteensä 383 varusmiestä, lukuisia kantahenkilökunnan jäseniä, sekä allekirjoittanut toimittaja. Hylättyjä suorituksia ei ollut, ja yksikkökohtaisen kilpailun voitti 3. Jääkärikomppania yhteisajalla 2:34:58. Joukkuekohtaisen kilpailun voitti 1. Jääkärijoukkue yhteisajalla 2:19:53. 

Kilpailun voittaja

Jeesiön lenkki kisataan vakiomallisilla sotilaspolkupyörillä. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin 56 vuotta sitten vuonna 1967. Vuodesta 1979 alkaen Jääkäriprikaatin kilta on lahjoittanut yksilökilpailun voittajalle arvokkaan maastopolkupyörän. Tänä vuonna palkinnon nappasi jääkäri Jani Oikarinen ajalla 2:04:13. 

– Minulle jäi tosi hieno fiilis eilisestä. Se on aina mukavaa, kun mahdollisimman paljon ihmisiä on liikkumassa. Jotkut kilpailivat hampaat irvessä ja jotkut kilpailivat suorituksena, että pääsisi maaliin. Tämä on aivan loistava kisa. Ennen kaikkea siksi, että jokaisen henkilön panos voi vaikuttaa yksikön tulokseen. Parhaita hetkiä työssäni on paljon, mutta nämä kisat ovat niitä ikimuistoisempia, kertoo ylikersantti Kärki.