Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

maastotankkauspaikan panssariura mahdollistaa panssarivaunujen saapumisen paikalle.

Uuden maastotankkauspaikan panssariura mahdollistaa panssarivaunujen saapumisen paikalle.

Pohjankangas otti askeleen kohti ympäristösuojatumpaa maanpuolustusta

Ture Laiti

Porin prikaatissa Niinisalossa voidaan nyt tankata harjoituksissa ympäristöystävällisemmin Pohjankankaalle rakennetun uuden maastotankkauspaikan ansiosta.

Niinisalossa vastaanotettiin Puolustusvoimien ympäristöstrategian viimeisin tuotos. Upouudella maastotankkauspaikalla voidaan jatkossa tehokkaasti tankata isoissa harjoituksissa niin perinteisiä ajoneuvoja kuin panssarivaunuja ja helikoptereitakin. Kaikki tämä voidaan nyt tehdä ruuhkauttamatta Niinisalon varuskunnan omia resursseja ja ennen kaikkea tankkaukset voidaan suorittaa ympäristöystävällisesti.

– Maastotankkauspaikka Pohjankankaan ampuma-alueella mahdollistaa panssarivaunujen ja muiden ajoneuvojen kootun tankkaamisen siten, että ympäristönsuojelutoimet on huomioitu, Porin prikaatin koulutusosaston kapteeni Artturi Kosonen sanoo.

Kosonen toimi projektiupseerina maastotankkauspaikan suunnittelussa ja rakentamisessa. Hänen mukaansa ympäristönsuojelu ja ympäristöarvojen huomioiminen on keskeinen osa Puolustusvoimien harjoituksia ja toimintaa. Sitä johtaa logistiikkalaitos, joka vastaa asiantuntijapalveluista. Logistiikkalaitoksella on ympäristönsuojelulain mukainen toiminnanharjoittajan rooli ja he huolehtivat luonnonsuojelusta Puolustuskiinteistöjen ja Metsähallituksen kanssa.

– Me emme välttämättä halua harjoitusjoukkoa tänne täältä harjoitusalueelta varuskunnan alueelle tankkaamaan, vaan mahdollistetaan se harjoituksen aikainen tankkaaminen keskitetysti harjoitusalueella. Se, että varuskunta-alueelle tuodaan valtava määrä harjoitusjoukolle kuuluvaa materiaalia ja kalustoa yksinkertaisesti ruuhkauttaa varuskunnan palveluita liikaa, Kosonen perustelee.

Tankkauspaikka ottaa luonnon pinta- ja pohjavedet huomioon nokkelalla järjestelmällä. Jos ajoneuvoja tankatessa tapahtuu ylitankkaus tai ajoneuvo vuotaa, polttoaine ei valu maahan ja imeydy vesistöihin. Sen sijaan tankkauspaikalla olevat viemäröintijärjestelmät keräävät ylimääräisen polttoaineen maanalaiseen erotinjärjestelmään. Polttoaine saadaan säiliöstä pumpattua ulos tarvittaessa, joten se ei jää sinne lojumaan.

Kokonaisuudessaan tankkauspaikka maksoi noin miljoona euroa ja edustaa luontoystävällisempää ja riskit minimoivaa tapaa tankata keskitetysti Porin prikaatin Pohjankankaan harjoitusalueella. Puolustusvoimien ympäristöstrategiassa korostuu ympäristöriskien hallinta, haittojen ennaltaehkäisy ja ennakointi. Tarkoituksena on ylläpitää toimintakyky tulevaisuuden muuttuvissa ilmasto-oloissa. Pitkäikäisyys ja kestävyys on tärkeää suunniteltaessa harjoitustoimintaa tuleville vuosille ja vuosikymmenille.