Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa varusmiehiä varuskunnan terveysasemalla menossa koronarokotukseen.

Puolustusvoimat jakaa myös kolmannet rokoteannokset varusmiehille.

Pitkät palvelusputket jatkuvat ensi vuonna

Konsta Tourunen

Rajoitukset sotilaskotien ja liikuntatilojen käyttöön palaavat pahentuneen koronatilanteen takia.

Viime kuussa Puolustusvoimien koronatilanne oli muuhun yhteiskuntaan nähden erittäin hyvä. Joulun aikaan tapahtui käänne pahempaan. Tiistaina Puolustusvoimissa oli sairaana 85 henkilöä. Tartuntoja ilmaantui vuorokaudessa 30 kappaletta lisää, ja määrä on kasvanut edelleen.

Nyt varusmiespalveluksessa ja muussa Puolustusvoimien toiminnassa palataan marraskuun alun rajoituksiin ja exit-strategian toteuttaminen keskeytetään.

Keskeisin seuraus on nykyisen palvelusjaksottelun ja kohortoinnin jatkuminen.

– 2+2+2-malli ja kohortointi on toiminut erinomaisen hyvin. Olemme saaneet pidettyä varuskuntien sisäiset tartunnat erittäin pieninä, vaikka varuskunnat ovat tyypillisesti otollisia paikkoja virusepidemialle. VMP-jaksolla (vapaa muusta palveluksesta eli ns. lomajakso) varusmiehen on mahdollista sairastaa ja testauttaa itsensä, jolloin hän ei altista varuskunnassa, Pääesikunnan logistiikkaosaston lääkintähuoltosektorin hallintoylilääkäri, lääkintäkomentajakapteeni Kim Kalima valaisee.

Jatkossakin varusmiehet saavat VMP-jaksoilta 13,50 euron suuruisen päivittäisen ruokarahan.

Hallituksen hätäjarru ratkaisi

Puolustusvoimat oli päättänyt, että exit-strategian toteuttaminen laitetaan tauolle, mikäli valtioneuvosto vetää hätäjarrusta. Hallitus teki näin juuri ennen joulua, joten Puolustusvoimat päätti keskeyttää exit-strategian toimeenpanon ja palauttaa kaikki rajoitukset.

Pääesikunnan rakentamassa exit-strategiassa oli neljä askelmaa, joiden mukaan rajoituksia poistettiin portaittain. Jotta rajoitusten purkamisessa pääsi eteenpäin, joukko-osaston täytyi täyttää tarkat ehdot varuskunnan ja alueellisen tautitilanteen, rokotekattavuuden ja paikallisten rajoitusten osalta.

– Mikään varuskunta ei ehtinyt kolmannelle askelmalle ja vain jokunen toiselle, Kalima sanoo.

Toisessa vaiheessa koulutusta pystyi antamaan joukkuetta suuremmille osastoille, ja liikuntatilat sekä sotilaskodit olivat vapaammin auki. Nyt näistä höllennyksistä luovutaan.

Paluu normaaliin tapahtuu aikanaan

Pohjimmainen syy jatkaa rajoituksia on puolustuskyvyn ja terveysturvallisuuden säilyttäminen. Lakisääteiset tehtävät täytyy pystyä hoitamaan.

– Kun sairastumisia ja altistumisia on vähemmän, meillä on henkilökuntaa ja varusmiehiä palveluksessa kaikkiin tehtäviin, Kalima perustelee.

Lopulta Puolustusvoimat haluaa kuitenkin palata koronaa edeltävään tilaan.

– Koronaepidemia rasittaa myös henkilökuntaa ja kouluttajia varusmiesten lisäksi. Emme pidä rajoituksia yhtään sen kauempaa kuin on tarve.

Milloin tilanne hellittää, on vielä epäselvää.

– Kun tartunnat saadaan selkeästi laskuun ja rokotekattavuus on riittävä, rajoitusten purku on mahdollista. 

– Omikron-variantin nouseminen valtavirukseksi korostaa entisestään henkilökohtaisten suojatoimien merkitystä. Kontaktien minimointi, kahden metrin turvavälin noudattaminen, maskin käyttö sekä yskimis- ja käsihygienia ovat tärkeitä. Puolustusvoimat seuraa niin yhteiskunnan kuin omaa koronatilannetta päivittäin, Kalima korostaa.

Varuskunnat rokottavat myös kolmansia annoksia

Kalima kertoo, että Puolustusvoimat tarjoaa kolmansia rokotteita heti, kun suosituksen mukainen neljä kuukautta edellisestä annoksesta täyttyy.

– Olemme hieman huolissamme palveluksen aloittavan ikäluokan rokotekattavuudesta. Toivomme, että mahdollisimman moni ottaisi sekä korona- että influenssarokotteen ennen palvelusta. Toki varuskunnan terveysasemilta saa jatkoannokset ja ensimmäisenkin, mikäli sellainen on jäänyt ottamatta, Kalima sanoo.

Alokkaiden osalta varmaa on se, että ainakin ensimmäiset kaksi viikkoa kuluu varuskunnassa. Jatkossakin toimitaan lähtökohtaisesti 2+2+2-palvelusjaksottelun mukaisesti.