Pinkkatarkastuksia ja pakkopunnerruksia – armeija-reality Komppania Ketonen ja Gustafsberg tekee sotilaskoulutuksesta viihdettä, mutta taustalla on tärkeä viesti
Norjalaisen Kompani Lauritzen -sarjan suomalaissovituksessa kymmenen julkisuuden henkilöä haastaa itseään vaikeissa tehtävissä Santahaminan sotilassaarella.
– Rouva kouluttaja, alokas numero 19, saanko käydä vessassa? mäkihyppääjä Janne Ahonen kysyy.
Maanpuolustuskoulus MPK:n ja tuotantoyhtiö Moskito Televisionin yhteisprojekti Komppania Ketonen ja Gustafsberg kerää kirjavan joukon tunnettuja suomalaisia reserviläiskoulutusta muistuttavaan tosi-tv-kilpailuun.
Ohjelmassa nähdään Ahosen lisäksi muun muassa toimittaja Ina Mikkola, kyläkauppias Sampo Kaulanen sekä drag-artisti Aarni Mikkola.
Komppania Ketonen ja Gustafsbergissä esiintyvän MPK:n kouluttajan, Pasi Raatikaisen, mukaan jo tuotannon alkuvaiheessa ohjelmaan haluttiin valita erilaisista taustoista tulevia ihmisiä.
– Taustalla on isompi kysymys. Kuuluuko maanpuolustus vanhalle naiselle, kuuluuko se nuorelle miehelle, kuuluuko vähemmistöön kuuluvalle? Vastaus on, että se kuuluu meille kaikille, Raatikainen sanoo.
MPK:n kouluttajat ja ohjelman kilpailijat majoittuivat kaksi viikkoa Santahaminan Radioniemessä, kasarmimaiseksi muokatussa MPK:n majoitustilassa.
– Kilpailijoiden heittäytymiskyky oli upeaa nähtävää. Kahden vuorokauden kohdalla he olivat jo täysin tottuneita siihen sotilaselämään, Raatikainen kertoo.
Ei sotilasarkea, vaan viihdettä
Komppania Ketonen ja Gustafsberg -ohjelmassa nähtävät testit ja kilpailut eivät Raatikaisen mukaan vastaa nykyaikaista varusmieskoulutusta, tai esittele Maanpuolustuskoulutuksen koulutustarjontaa.
– Sarjaa käsikirjoittaessa tiedettiin, että voidaan poistua sotilaskoulutuksen todellisuudesta kohti viihdettä, Raatikainen sanoo.
Esimerkiksi sarjassa nähtävä kohtaus, jossa Aarni Mikkolan virheen vuoksi koko kilpailijajoukko punnertaa kouluttajan johdolla, on Puolustusvoimien toimintatapojen vastainen.
– Tehtiin tietoinen valinta, koska Norjan ja Tanskan versioissa tästä ohjelmaformaatista kummassakin on tällainen kohtaus, Raatikainen avaa.
– Tärkeintä on muistaa, että tässä tehdään kuitenkin tv-viihdettä. Tässä sarjassa se sijoitetaan formaatin mukaisesti sotilasympäristöön, Raatikainen jatkaa.
Kilpailutehtäviin kuului esimerkiksi reserviläiskiväärillä ampumista. Ennen kilpasuoritusta julkkiksille annettiin koulutus turvallisesta ammunnasta ja aseenkäsittelystä. Kuva: MPK, Ossi Hietala.
Kymmeniä pyyntöjä vuodessa
Osastoupseeri, kapteeni Harry Lagerström Pääesikunnan viestintäosastolta kertoo, että Puolustusvoimat on saanut myös korona-aikana tiheästi tukipyyntöjä erilaisiin tv- ja elokuvatuotantoihin liittyen.
– Alkukeväällä 2021 tukipyyntöjä tuli enimmillään kaksi kappaletta viikossa. Murto-osaan ollaan lähdetty mukaan, Lagerström kertoo.
Komppania Ketonen & Gustafsberg -sarjan osalta tukipyyntö koski Kaartin jääkärirykmentin alueen käyttöä kuvauksissa, sekä vaatteiden muodossa annettua materiaalitukea.
– Tämä on draamallinen kilpailu, eikä juurikaan kuvaa Puolustusvoimien arkea, Lagerström painottaa.
Dokumentaaristen armeijasarjojen ystäville Lageströmillä on kuitenkin hyviä uutisia: Yleisradion suositusta Naissotilaat-sarjasta on suunnitteilla uusi tuotantokausi.
– Aikataulusta en voi vielä kertoa, mutta suunnitteilla se on, Lagerström vahvistaa.