Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustuvoimat

Hornet-ohjaajat saivat harjoituksesta erinomaista kokemusta talvisesta kelistä.

Pilvien päällä säällä kuin säällä

Daniel Harakka

Ilmavoimien Talvinorva 21 -harjoitus järjestettiin onnistuneesti Rovaniemellä lumisateisessa pakkassäässä.

Lapin lennosto järjesti Rovaniemellä 24.–25. helmikuuta kaksipäiväisen Talvinorva 21 -harjoituksen, jossa suoritettiin lentoonlähtöjä kapealla Norvatiellä Hornet- ja Pilatus-lentokalustoilla.

Ilmavoimille valmius käyttää tilapäisiä tukikohtia sekä vaihtoehtoisia nousu- ja rullausteitä on tärkeä. Ympärivuotinen valmius edellyttää harjoittelua kaikissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Talvinorva 21 -harjoituksesta Ilmavoimat sai arvokasta oppia talviolosuhteissa toimimisesta.

Lapin lennoston operaatiopäällikkö, everstiluutnantti Markku Vihersalo oli harjoituksen päätteeksi tyytyväinen.

– Rullaukset ja lentoonlähdöt sujuivat turvallisesti ja suunnitelman mukaisesti. Hornet-ohjaajan näkökulmasta saimme erittäin hyvää kokemusta lentotoiminnasta kapealta ja lyhyeltä kiitotieltä talvisissa olosuhteissa, Vihersalo summaa.

Harjoituksen johtaja ja Lapin lennoston komentaja, eversti Tuukka Karjalainen seuraa tapahtumia vierestä.

Joustavaa yhteistyötä

Harjoituksen järjestelyitä Vihersalo piti onnistuneina. Vallitseva koronatilanne ei vaikuttanut toimintaan tai järjestelyihin, ja kaikkia annettuja ohjeita ja suosituksia pystyttiin noudattamaan.

Rovaniemen Norvatie on rakennettu lentotukikohdan hajautettua toimintaa silmälläpitäen. Sen noin 1700 metriä pitkä suora osuus toimii erinomaisesti nousutienä lentoonlähtöjä varten. Norvatien pinta saatiin lähes kesäolosuhteiden kaltaiseksi ja kiitotien kunnolle annetut tarkat vaatimukset täytettiin. Vihersalo kehuu harjoituksen kunnossapitohenkilöstöä.

– Ammattitaitoinen henkilöstö toteutti nousutien valmistelutehtävän erinomaisin tuloksin. Lumista ja liukasta tienpintaa aurattiin ja harjattiin yötä myötä. Harjoitus oli myös erinomainen osoitus joustavasta viranomaisyhteistyöstä.

Harjoituksen takia Norvatie suljettiin yleiseltä liikenteeltä vajaaksi kahdeksi vuorokaudeksi. Tie avattiin liikenteelle jälleen torstai-iltapäivänä.

– Tien sulkeminen ja siviililiikenteen ohjaus kiertotielle toteutuivat hyvin.

Norvatien puhdistaminen vaati paljon töitä.

Seikkailulla ilmojen teillä

Norvatien lyhyt ja kapea kiitotie ei aiheuttanut ongelmia Ilmavoimien Hornet- ja Pilatus-koneille. Ne suoriutuvat hyvin Lapin haastavissa ja arktisissa olosuhteissa.

Eräs laivueen Hornet-ohjaaja kuvaili kokemustaan seuraavasti:

– Rullaaminen harvemmin käytetyillä rullausteillä kohti Norvajärven maantietä muistutti seikkailua keskellä talvista metsää. Lumi vain pöllysi taustapeileissä siipimieheni tehdessä lentoonlähtöä minun perääni. Hetkessä olin pilvessä ja heti kohta pilven päällä. Aurinko paistoi – mahtavaa!