Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Veikka Tammisuo

Mika Aaltola, Kimmo Kiljunen ja Baiba Braže paneelikeskustelussa.

Mika Aaltola (vas.), kansanedustaja Kimmo Kiljunen sekä Naton entinen apulaispääsihteeri Baiba Braže pitävät Naton avointen ovien politiikkaa tärkeänä myös tulevaisuuden kannalta.

"Pidetään politiikka toimivana" – Mika Aaltola korostaa Euroopan yhtenäisyyden merkitystä Ukrainalle

Onni Aarnos

Ulkopoliittisen instituutin johtaja toivoo Euroopan puhaltavan jatkossakin yhteen hiileen.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistuttaa, että vakaa poliittinen tilanne Euroopassa on elintärkeää myös Ukrainan kannalta. Aaltolan mukaan Euroopassa on kyettävä varautumaan tulevaisuuteen ja Ukrainan sodan mahdollisiin kehityssuuntiin nykyistä paremmin.

Aaltola lähestyy nykypäivän tilannetta Euroopassa 1800-luvun preussilaisen sotateoreetikko Carl von Clausewitzin oppien kautta. Clausewitzin kuuluisimpia teorioita on, että sota on politiikan jatkamista toisin keinoin.

– Clausewitz tarkoitti tällä sitä, että politiikan täytyy olla kunnossa, jotta sodassa voi menestyä. Politiikan täytyy yhdistää ihmisiä. Pohdinkin nyt miten länsi lähestyy tämänhetkistä tilannetta Ukrainassa. Epäonnistuuko meidän politiikkamme vai saammeko luotua tilanteen, jossa onnistunut puolustus johtaa vapaan eurooppalaisen valtion voittoon, Aaltola pohtii.

Vietnamin sota on Aaltolan mielestä yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten hyvä menestys sotatantereella ei ole minkään väärti, ellei politiikalle löydy kannatusta. 

Aaltola on huolissaan siitä, ollaanko Euroopassa ajateltu tarpeeksi pitkälle Ukrainan sodan mahdollisia ratkaisuja. Esimerkiksi poliittisen kentän hetkellinen sekasorto Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ehdottaessa joukkojen lähettämistä Ukrainaan on Aaltolan mielestä merkki Euroopan yhtenäisen Ukraina-politiikan rakoilusta.

– Pidetään politiikka toimivana, Aaltola tiivistää ajatuksensa.

Mika Aaltola puhui keskiviikkona Pikkuparlamentissa järjestetyssä Naton avointen ovien politiikkaa käsittelevässä seminaarissa. Aaltolan lisäksi tilaisuudessa puhui muun muassa eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sekä puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.