Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa upseerioppilaita Kirkkojärven marssilla.

Kirkkojärven marssi on upseerioppilaille henkinen ja fyysinen koitos, jota myöhemmin muistellaan lämmöllä. Kuva on reserviupseerikurssin 240 marssista.

Perinteinen Kirkkojärven marssi marssitaan tänään – seuraa upseerioppilaiden taivalta kartalta

Georg Närjä

Reserviupseerikoulun perinteikkäällä upseerioppilaiden koitoksella, Kirkkojärven marssilla, on pitkät perinteet jo vuodesta 1936. Tänäkin vuonna joukkueiden edistymistä voi seurata kartalta verkon kautta.

Maasotakoulun reserviupseerikurssin 260 "Verso" upseerioppilailla on rankka koitos edessään, kun legendaarinen, yhteishenkeä kohottava Kirkkojärven marssi marssitaan Haminan alueella tänään aamusta kello 10 alkaen. 

Kirkkojärven marssi toteutettiin ensimmäistä kertaa Reserviupseerikurssilla 33 vuonna 1936, jonka jälkeen se on toteutettu joka kurssilla pois lukien sota-aikoina. Marssi kilpaillaan joukkueittain.

Koetukseen kuuluu tehtävä- ja pikamarssiosuus, jonka aikana suoritetaan erilaisia rasteja ja tehtäviä, johon kuuluu muun muassa ammuntaa ja sotilastaitoja mittaavia tehtäviä. Reitin kokonaispituus vaihtelee ollen noin 20-30 kilometrin pituinen.

Reserviupseerikurssin 260 oppilaskunnan pääsihteeri, Kärkikomppanian tulenjohtolinjan upseerioppilas Tim Lehto on odottanut marssia jo kurssin alkamisesta lähtien. Hän painottaa, että marssi marssitaan loppuun asti.

– Marssitaan niin kauan, kunnes päästään maaliin, Lehto muotoilee.

Fyysisesti raskaan suorituksen aikana on tärkeää huolehtia nesteytyksestä ja siitä, että on riittävästi energiaa. Lehto luottaa pieneen purtavaan, jota on helppo kantaa mukanaan ja joka ei vie tilaa.

– Otan mukaan pähkinöitä ja patukoita, niitä on helppo syödä marssin ohella ja lyhyiden taukojen aikana, Lehto neuvoo.

Kirkkojärven marssi tunnetaan siitä, että joukkue marssii yhtenä joukkueena maaliin ilman, että miestä jätetään – tavoitteena on, että kaikki pääsevät maaliin. Joukkueilla saattaa olla myös muita tavoitteita motivoidakseen joukkueen jäseniä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

– Meidän tavoitteenamme on, että saamme tuloksen, josta voimme joukkueena olla tyytyväisiä, Lehto toteaa. 

Kirkkojärven marssia voi seurata GPS-seurantana tästä. Linkki aktivoituu kilpailupäivän aamuna noin kello 10.00. Koodin tietyn joukkueen seurantaan saa tutulta upseerioppilaalta.