Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kiti Vuolle

Kuvassa 99-vuotias jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström pitää puhetta kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksissa.

99-vuotias jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström on osa yhä pienenevää veteraanikuntaa. Hän piti tunteikkaan puheen kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksissa.

"Perinnettä rakennetaan tarinoiden ja muistojen kautta" - puolustusministeriö ottaa veteraaniperinnetyön ohjattavakseen

Santeri Kuusela

Veteraaniperinnetyön edistäminen lisätään puolustusministeriön ohjattavaksi ja Tammenlehvän perinneliiton vastuulle.

Vuosi vuodelta muistot sotiemme 1939 – 1945 veteraaneista hiipuvat. Heidän urhoollisuutensa nojalla saamme nauttia vapaasta Suomesta. Varmistaakseen, että veteraanien perintö ei unohdu, puolustusministeriö ottaa tehtäväkseen veteraaniperinnetyön edistämisen.

Toistaiseksi veteraaniperinnetyön vaalimista ei ole säädetty minkään ministeriön vastuutehtäväksi. Veteraaniperinnetyön ohjaamisen siirtäminen puolustusministeriölle selkeyttää toimijoiden välistä vastuunjakoa.

– Veteraaniperinnetyö on maanpuolustuksen kannalta yhteiskunnallisesti merkittävää ja soveltuu siten luontevasti puolustusministeriön tehtäväksi, puolustusministeri Antti Häkkänen toteaa.

Tuekseen puolustusministeriö muodostaa Puolustusvoimien ja muiden toimijoiden yhteisen valtakunnallisen päätoimikunnan. Mahdolliset toimijat ja lopulliset kehitysratkaisut tarkentuvat vuoden aikana.

Valtakunnallisen päätoimikunnan kanssa puolustusministeriö uudistaa ja ylläpitää kansallisen veteraanipäivän sekä muiden merkki- ja juhlapäivien veteraaniperinteisiin liittyviä traditioita. 

Toiminnan operaattori

Veteraanityö jatkuu jokaisessa ministeriössä toimialojensa mukaisilla tavoilla. Puolustusministeriö toimii veteraaniperinnön ensisijaisena tahona pitäen huolen, että työ seuraa veteraanien ja sotasukupolven perinteitä ja arvoja.

Aiemmin veteraanityötä on hoitanut sadat eri yhdistykset. Veteraanien vähentyessä veteraanijärjestöjen toimintaa puretaan ja sitä jatkaa Tammenlehvän Perinneliitto, jonka tehtävänä on edistää kansakunnan yhtenäisyyttä veteraaniperinnetyön kautta. 

– Tärkein tehtävämme on vaalia sotasukupolvien perinteitä ja arvoja, Tammenlehvän Perinneliiton suunnittelupäällikkö Petteri Rokka vakuuttaa.

Muutoksen jälkeen Tammenlehvän Perinneliitto toimii veteraaniperinnetyön vastuullisena toimijana ja alueellisen toiminnan koordinaattorina puolustusministeriön ohjaamana.

Liitto vastaa yhteistyöverkoston asettamisesta. Toisin sanoen se pitää huolen, että perinnetyö jatkuu paikallisten toimijoiden, kuten järjestöjen, koulujen ja varuskuntien kautta.

– Perinnettä rakennetaan tarinoiden ja muistojen kautta sotasukupolven arvot säilyttäen, Rokka lisää.