Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Päivi Fils munkkikahvilla sotilaskotiauton edessä.

Sotilaskotitoiminta herätti Päivi Filsin mielenkiinnon Senaatintorilla.

Perinnepäivä toi Päivi Filsin kahville ja munkille Helsingin keskustaan - "Mietin juuri, pitäisikö lähteä mukaan sotilaskotitoimintaan"

Onni Aarnos

Aurinkoinen päivä toi kansan juhlimaan sotilaskotitoiminnan perinnepäivää Senaatintorille.

– Mieheni vinkkasi, että tähän kannattaa tulla kahville ja munkille. Sotilaskoti on tuttu pojan armeija-ajalta ja mietin juuri, pitäisikö itsekin lähteä mukaan sotilaskotitoimintaan, kertoo Helsingin keskustassa sotkumunkin makuun päässyt Päivi Fils.

Fils saapui nauttimaan munkkikahveista Rannikkosotilaskotiyhdistyksen lippulaivalle eli sotilaskotiauto Unelmalle. Unelma rantautui tiistaina Helsingin Senaatintorille sotilaskotitoiminnan perinnepäivän kunniaksi. 

Upinniemen sotilaskodissa aamulla leivotuille munkeille oli kysyntää isolla kirkolla. Monet tulivat muistelemaan omia varusmiesaikojaan kahvikupposen ääreen. Sotkumunkin maine oli monille tuttu ja osa saapuikin paikalle testaamaan varusmiesten suurta herkkua ensimmäistä kertaa.

Rannikkosotilaskotiyhdistyksen viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Pirkko Kapraali oli tyytyväinen sotilaskotiauton herättämään tunnelmaan.

– Päivä on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin! Aamusta asti on ollut vilkasta ja kauppa on käynyt. Paljon on kaikenlaisia ihmisiä tullut käymään, Kapraali iloitsee.

Aurinkoinen ilma ja sotilaskodin munkit saivat ihmiset liikkeelle. Kuva: Elias Harinen

Helsinkiläisellä Pekka Kurvisella munkki toi mieleen muiston vuosikymmenten takaa.

– 47 vuotta sitten matkattiin Santahaminasta yhteysaluksella Isosaaren linnakkeelle, jossa sijaitsi Suomenlinnan rannikkotykistörykmentin aliupseerikoulu. Siellä leivotut munkkirinkilät oli maailman parhaita, Kurvinen muistelee.

Kurvinen huomasi lounaan jälkeen sotilaskodin auton Senaatintorilla, eikä kauaa harkinnut munkille lähtemistä.

– Munkit maistuvat aina yhtä hyviltä! Kun saa vielä olla ulkoilmassa ja lähellä meren tuoksua, niin ei parempaa voisi olla, Kurvinen hehkuttaa.