Johan Björkman

"Hornetien hankinta 1990-luvulla oli yksi onnistuneimmista puolustusvoimien hankinnoista itsenäisen Suomen historiassa. Korvaamisprosessi on kaikkien aikojen kallein ja merkittävin puolustushankinta", Pentti Perttulan uutuuskirjassa linjataan.

Pentti Perttulan tietokirja kokoaa hävittäjäehdokkaat yhteen

Eelis Vähätalo

F-35 vai Gripen? Ehkä sittenkin Typhoon tai Rafael? Entäpä Super Hornet? Pentti Perttulan tietokirja pureutuu puolustusvoimien lähivuosien suurimpaan hankintaan – Hornetien seuraajiin.

Tietokirjailija Pentti Perttulan keskiviikkona 10. lokakuuta ilmestynyt teos Paras hävittäjä Suomelle – Hornetin seuraajaehdokkaat (Docendo) esittelee Suomen hävittäjähankinnan sekä Hornetin viisi seuraajaehdokasta. Kolme sotilasilmailuteosta aiemmin kirjoittaneelle satakuntalaiselle aihe tuntui luontevalta.

– Itsellä oli halu koota kaikki se tietämys kovien kansien väliin, mitä olen Siivet-lehden toimittajana kirjoittanut. Jossain kohtaa sitä materiaalia alkoi olemaan niin paljon näistä ehdokkaista, että nyt olisi paras koota nämä kirjaksi. Muuten alkaa karata käsistä tämä kokonaisuus, Perttula perustelee.

Hankkeesta käytävä keskustelu ansaitsee Perttulan mielestään selkeämpää tietoutta kuin mitä tällä hetkellä on helposti saatavissa. Sotailmailutoimittajana kymmenisen vuotta toiminut Perttula alleviivaa hankkeen tärkeyttä korostamalla sen olevan Suomen merkittävin asehankinta kautta aikojen.

– Tämä on merkittävä hankinta, koska kokonainen puolustushaara taistelee tällä päätöksellä sen 30 vuotta, mikä näiden koneiden elinkaari on. Tämä on ilmavoimien pääsysteemi. Emme ole ostamassa lentokonetta, vaan kokonaista järjestelmää. Jos valinnassa tehdään virhe, mihin me turvaudumme taistelussa?

Ensimmäinen neljännes kirjasta käsittelee hankintaprosessia ja peilaa nykytilannetta Hornetien hankintaan 90-luvulla. Suurin osa kirjasta keskittyy viiden eri ehdokkaan, F-35:n, Super Hornetin, Typhoonin, Rafaelin ja Gripen E:n esittelyyn, ominaisuuksin ja asevarusteluun sekä niiden vahvuuksiin ja heikkouksiin.

Perttula vertailee koneita kattavasti myös keskenään kokoamalla ehdokkaat nelikenttään vahvuuksien, heikkouksien, mahdollisuuksien ja riskien pohjalta. Lopussa ilmavoimien entiset komentajat antavat nimettömänä varsin suoraviivaiset kommentit hävittäjähankinnasta ja jopa asettuvat selkeästi tiettyjen ehdokkaiden puolelle.

Perttula myöntää tiedonkeruun eri hävittäjistä olleen haastavaa ehdokkaiden lobatessa omaa konetyyppiään.

– Kuulen vain mainospuhetta, jota täytyy opetella kuuntelemaan tietyn tavoin, että mitä siellä oikeasti kerrotaan siitä konetyypistä. Hyvin monesti kuulee koneeseen liittymätöntä asiaa.

Perttula suosittelee kirjaa hankkeesta kiinnostuneiden lisäksi myös päättäjille. Hän ei kuitenkaan halua esiintyä aiheen asiantuntijana tai vaikuttaa hankkeen päätökseen.

– Olen yrittänyt kirjoittaa teoksen siten, että tässä olisi paljon sellaista, mitä ihan tavallinen ihminen voi ymmärtää. Jos jollakin on kova halu painaa jonkun tietyn ehdokkaan puolesta, toivon että kirjan lukemisen jälkeen hän tajuaisi jättää tämän asian ammattilaisille.