Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen, puolustusvoimat

Jenkins keskittää ajatuksensa jalkapalloon työelämän ehdoilla.

Peli-ilo palasi intissä

Roni Raunola

Wales järisytti jalkapallomaailmaa etenemällä kesän EM-kisoissa välieriin asti. Maata 18-vuotiaana edustanut Kristian Jenkins suoritti samaan aikaan varusmiespalvelustaan Kaartin jääkärirykmentissä.

Kristian Jenkins otti tammikuussa askeleen kohti tuntematonta. Walesissa varttunut herrasmies oli nuorempana vieraillut useaan otteeseen äitinsä kotikonnuilla Lapissa, mutta pääkaupungissa hän ei ollut ennen käynyt. Kyseessä ei ollut tällä kertaa lomamatka vaan suuri seikkailu Santahaminassa.

– Tulin armeijaan vapaaehtoisesti, koska ajattelin sen antavan hyviä kokemuksia. Ja mikä olisikaan ollut parempi paikka opetella suomen kieltä, tänään reserviin siirtyvä Jenkins toteaa.

Varusmiespalveluksen aloittaminen ummikkona tuottaa luonnollisesti hankaluuksia ulkomailta palvelukseen astuville. Jenkinsinkään P-kausi ei alkanut täysin ongelmitta, sillä etenkin slangisanaston ymmärtämisessä oli totuttelemista. Hyvä asenne ja kova työ kantoivat lopulta hedelmää.

– Kirjoitin aina muistiooni päivän aikana oppimani suomenkieliset sanat ja se auttoi minua paljon. Olen ollut täällä yhdeksän kuukautta harjoitellen kieltä päivittäin ja pystyn nyt kommunikoimaan ihan ymmärrettävällä tasolla. Näkemäni vaiva on todellakin ollut sen arvoista, 23-vuotias Jenkins myhäilee.

Tupatoverit saavat runsaasti kiitosta kärsivällisyydestä ja avuliaisuudesta. Jenkins myöntää olleensa hieman huolissaan ennen Pohjolaan tuloa, sillä hän oli kuullut huhupuheita suomalaisten juroudesta. Ennakkoluulot kaatuivat kuitenkin välittömästi ja hän koki olonsa hyvin tervetulleeksi.


 

Kultaa ja kunniaa sotilasjalkapallon SM-kisoissa

Tampereella miteltiin elokuussa yhdentoista varuskunnan kesken paremmuudesta pallokentillä. Kaupin sekä Pyynikin tekonurmilla viiletti useita maan korkeimmilla sarjatasoilla pelaavia ja juniorimaajoukkueista tuttuja varusmiehiä. Myös kantahenkilökunnan jäsenet olivat turnauksessa pelikelpoisia.

Finaalissa Kaartin jääkärirykmentti kukisti Karjalan lennoston luvuin 2–0 ja Jenkins pokkasi samalla turnauksen parhaan pelaajan palkinnon. Keskuspuolustajan tontilla pelannut lääkintämies muodosti yhdessä Veikkausliigaakin tahkonneen Eero Haapalan kanssa vaikeasti ohitettavan seinämän. Kookkaat topparit iskivät myös maalin mieheen.

– Oli hienoa saada tunnustusta upean turnausvoiton lisäksi. Pakko sanoa, ettei parhaan pelaajan palkinnon saavuttaminen olisi ollut mahdollista ilman loistavia pelikavereita, valmennusjohtoa tai huoltojoukkoja, joukkueen kapteeninakin toiminut Jenkins muistuttaa.

Jenkins ei ole viheriöllä mikään keltanokka, vaan omaa kokemusta muun muassa Walesin pääsarjasta. Tällöin keskikentän pohjalla viihtynyt pelimies teki täysi-ikäiseksi tultuaan sopimuksen Aberystwyth Town FC:n kanssa. Palo jalkapalloon kuitenkin sammui, joten Jenkins päätti mennä yliopistoon ja lopettaa pelaamisen.

– Pelasin siihen aikaan neljä ottelua Walesin poikamaajoukkueessa. Yksi ehdottomista kohokohdista oli peli isäni kotimaata Englantia vastaan. Paikalla oli 10 000 katsojaa ja ottelu televisioitiin suorana Sky Sportsilla. Lopettaminen kaduttaa ehkä jälkikäteen, sillä vanhat joukkuekaverini ovat menestyneet muun muassa Englannin Valioliigassa, Jenkins pohtii.

Wales saa odottaa

Viimeiset palveluspäivänsä muun muassa lääkintämiestutkinnon parissa työskennellyt Jenkins kertoo kiintyneensä Suomeen. Suunnitelmissa on jääminen maahan palveluksen päätyttyä. Elinehto asettumisen suhteen on se, että historian opinnot suorittanut nuorukainen löytäisi töitä, mieluiten omalta alaltaan. Myös sopivan jalkapallojoukkueen metsästys on käynyt mielessä.

– Rakastan tätä maata, enkä todellakaan lähde pois tehtyäni näin paljon töitä oppiakseni kieltä. Yritin etsiä futisjengiä jo meneillään olevaksi kaudeksi, mutta se ei valitettavasti onnistunut pelilupa-asioiden takia. Nyt pyrin pääsemään huippukuntoon ensi kaudeksi. Silloin haluaisin pelata mahdollisimman korkealla tasolla, aika näyttää miten käy, Jenkins päättää.