Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Upseerikokelas Kärkkäinen aikoo suunnata palveluksen jälkeen upseerin uralle.

Patteriupseeri pitää torjuntakaluston turvassa

Eero Roslander

Sotilaspoliisitaustalla ohjusilmatorjuntapatteriin päätynyt Eelis Kärkkäinen huolehtii, että ilmatorjunta voi keskittyä rauhassa taivaalta kohdistuviin uhkiin.

Upseerikokelas Eelis Kärkkäinen / Panssariprikaati / 2. ohjusilmatorjuntapatteri / TJ 45

"Toimin ilmatorjuntapatterin patteriupseerina. Vastuulleni kuuluu yksikön pintapuolustuksen järjestelyt, eli johdan järjestelyitä ja suunnittelen suojauksen yksikön ryhmille, minkä jälkeen annan suojauskäskyn. Meillä on tässä patterissa taistelunjohtokeskus, komentopaikka, elektro-optinen sensori, maalinosoitustutka ja ohjusryhmiä, jotka toimivat etäryhminä jopa kymmenien kilometrien päässä. Kaikkien ryhmien puolustuksen suunnittelu on kuitenkin vastuullani. 

Lisäksi tehtäviini kuuluu järjestää ja suunnitella yksikön siirtoja. Esimerkiksi annan marssikäskyjä, joissa käydään läpi milloin, miten ja missä järjestyksessä siirrymme, ja miten toimimme esimerkiksi ilmavaaratilanteessa marssilla.

Harjoituksissa olemme päässeet syventymään tehtäviimme. Olen toiminut tässä tehtävässä nyt kahdessa eri sotaharjoituksessa. Patterikokonaisuus on tuonut haasteita toimintaa suunnitellessa, mutta vielä ei ole tullut välitöntä pintatilannetta, johon minun  pitäisi patteriupseerina vastata. 

Asepalveluksen aloitin tammikuussa panssari-ilmatorjuntapatterissa Panssariprikaatissa. Alokaskauden jälkeen jatkoin aliupseerikurssille sotilaspoliisilinjalle, josta tulin valituksi reserviupseerikouluun. RUK:ssa suoritin sotilaspoliisijoukkueen johtajan tutkinnon.  Tehtävään valitaan sotilaspoliisitaustalla, vaikka tätä helposti ajattelisikin ilmatorjuntalinjan tehtäväksi. Tehtävänkuva sisältää kuitenkin esimerkiksi kohteensuojausta ja jalkaväkihommia, joihin spol-linjalla saa hyvät valmiudet. Toisaalta takaisin patteriin tullessa piti oppia ymmärtämään ilmataistelun kokonaiskuva ja ympärille tuli paljon uusia elementtejä. 

Parasta intissä on ollut kokonaisuutena RUK. RUK:sta mieleen painui erityisen hyvä yhteishenki ja hyvät harjoitukset. Toisaalta täällä ohjusilmatorjuntapatterissa on ollut mukavaa päästä toimimaan uudenlaisessa ympäristössä. Esimerkiksi sotilaspoliisina ei tällaisen kaluston kanssa pääse työskentelemään. 

Jos jotain negatiivista pitää mainita, niin sanoisin RUK:n johtamisharjoituksen, mutta sen oli tarkoituskin tuntua pahalta. Myös korona-ajan kiinniolot painavat vähän. Olisi mukavampi lomailla aina viikonloppuisin. Palvelus on kuitenkin mennyt aivan odotusten mukaisesti.

Palvelukseen tullessa en edes tiennyt tästä tehtävästä, vaan tulin inttiin ihan avoimin mielin. Sotilaspoliisikoulutukseen ja sitä kautta tänne päädyin vahingossa, mutta päivääkään en ole katunut.

Intissä syntyi ajatus hakea palveluksen jälkeen kadettikouluun, koska tehtävät täällä ovat vaikuttaneet mielekkäiltä. Tulevaisuuden kannalta johtajakoulutus on siis itselleni välttämätön. Aselajia en ole vielä pohtinut, mutta ei ilmatorjunta ainakaan poissuljettu ole. Tämä on kehittyvä tulevaisuudenkin aselaji."