Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa Patria XA300 6X6 -ajoneuvo.

Patria XA300 6X6 on yhtiön verrattain tuore panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo.

Patrian 6x6-ajoneuvot käyvät kaupaksi maailmalla

Felix Rahiala

Yhtiön vuosi 2023 oli vahva, ja alkanut vuosi on tuonut uusia merkittäviä sopimuksia.

Patrian tuotteilla on nyt kysyntää, ja yhtiö tekee hyvää tulosta. Etenkin Patrian 6x6 -ajoneuvot kiinnostavat nyt kotimaassa ja ulkomailla, talousjohtaja Ville Jaakonsalo sanoo.

Yksi suurimpia Puolustusvoimien ja Patrian viimeaikaisista kaupoista on vuonna 2023 tehty sopimus 91 panssaroidusta miehistönkuljetusajoneuvosta varusteineen. Sopimus sisältää myös 70 ajoneuvon lisähankintavarauksen. Ajoneuvojen toimitukset alkoivat jo viime vuonna.

Ajoneuvohankinta liittyy CAVS (Common Armoured Vehicle System) -yhteishankkeeseen, joka on Jaakonsalon mukaan edennyt hyvin viime aikoina. Myös tämän vuoden puolella Puolustusvoimat on tehnyt peliliikkeitä lunastamalla osan ajoneuvo-optioistaan.

– Se, että Suomi osti vielä 40 ajoneuvoa lisää tammikuussa 2024, oli merkittävä virstanpylväs koko yhteishankkeelle ja Patrialle, Jaakonsalo summaa. 

Tilauksia ulkomailta

Yhtiö on ladannut paljon odotuksia 6x6-ajoneuvonsa varaan. Monikansallinen CAVS-yhteishanke tavoittelee modernia ja kustannustehokasta panssaroitua 6x6-ajoneuvojärjestelmää. 

Patria 6x6 -ajoneuvoon perustuva hanke etenee suunnitellusti ja on Jaakkolan mukaan saanut lisää tulta alleen. 

Saksa ja Ruotsi etenivät CAVS-yhteishankkeessa viime vuonna. Saksa allekirjoitti hankkeen virallisen liittymissopimuksen ja Ruotsi eteni sarjahankintavaiheen valmisteluun. 

Helmikuun puolivälissä Patria tiedotti sopineensa yhteistyöstä saksalaisten Defence Service Logistics ja Flensburger Fahrzeugbau -yhtiöiden kanssa Patria 6x6 -ajoneuvovarianttien suunnittelusta, tuotannosta ja ylläpidosta edellyttäen, että ajoneuvo valitaan korvaamaan Saksan aiempi Fuchs-kalusto. 

– Olemme iloisia käynnistäessämme ainutlaatuisen kumppanuuden, joka tarjoaa merkittävää lisäarvoa Saksalle. Patria 6x6 -ajoneuvojen etuna on, että niitä on jo tuotannossa sekä Nato-kumppanimailla operatiivisessa käytössä, Patrian Euroopan markkina-alueen johtaja Hugo Vanbockryck kommentoi.

Ajoneuvohankinnan lisäksi Ruotsi päätti viime vuonna myös kahdeksan Patria NEMO Navy 120 mm:n aluksiin asennettavan kranaatinheitinjärjestelmän hankkimisesta.

Patrian tekemä lisenssisopimus Japan Steel Works Oy:n kanssa mahdollistaa Patria AMV XP 8x8 -ajoneuvojen tuotannon Japanissa. 

– Tuotannon käynnistämisen valmistelut ovat käynnissä ja saman ajoneuvon Slovakian hanke jo hyvässä toimitusvauhdissa, Jaakonsalo avaa. 

Lisääntynyt kysyntä näkyy 

Lisääntynyt kysyntä näkyy Patrian tuloksessa. Liikevaihto kasvoi vuonna 2023 732,9 miljoonaan euroon vuoden 2022 vastaavasta 627,1 miljoonasta.

Tilauskanta vahvistui, ja uusia tilauksia tuli 945,8 miljoonan euron edestä. Vuoden 2022 vastaava luku oli 794,8 miljoonaa.

Vahva vuosi 2023 oli Patrialle jo neljäs peräkkäinen.

Miehistönkuljetusvaunujen lisäksi Patria ja Puolustusvoimat tekivät monia merkittäviä sopimuksia viime vuonna. Esimerkiksi Logistiikkalaitos sopi Patrian kanssa kuuden uuden Leopard 2L -siltapanssarivaunun lisähankinnasta.

Viime vuonna Puolustusvoimat allekirjoitti Patrian kanssa myös palvelusopimuksen Suomen F-35-hankkeen kykyjen rakentamisesta.

Patrian kulunutkin vuosi on alkanut vilkkaasti yhteistyöllä Puolustusvoimien kanssa. 

Tahot päivittivät strategisen kumppanuuden yhteistyösopimustaan tammikuussa. Sopimuspäivityksellä muun muassa syvennettiin käynnissä olevaa yhteistyötä. 

Patria auttaa Puolustusvoimia sotatalousvalmiudessa niin maa-, meri- kuin ilmapuolustuksessa.

Uusia mahdollisuuksia

Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä Patriaan sekä muuhun puolustustoimialaan kerrotaan kohdistuvan lisääntynyttä kysyntää. Syyksi arvioidaan puolustusmenojen kasvua valtaosassa Euroopan maista.

Patrian talousjohtaja Ville Jaakonsalon mukaan Suomen Nato-jäsenyydellä ei ole ollut välittömiä vaikutuksia Patriaan, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä saattaisi olla.

– Patrialle ja laajemmin suomalaiselle puolustusteollisudelle hyvin todennäköisesti aukeaa sekä uusia kaupallisia että tutkimus- ja kehitysprojektimahdollisuuksia, Jaakonsalo sanoo.